Ceva Bun

Ce să comanzi când ieşi la cină

De cele mai multe ori, ieşitul în oraş cu prietenii pentru cină se transformă într-un ospăţ iar dacă acest lucru se întâmplă cu frecvenţă, ne plângem că ne îngrăşăm. Ce putem comanda la un restaurant când ieşim la cină fără să luăm în greutate? Şi ce fel de restaurant e mai bine să alegem?

Ce să comanzi când ieşi la cină

De ce mâncăm mai mult când mergem la restaurant?

Conform unui studiu al Asociaţiei Cardiologilor din S.U.A., consumăm cu până la 500 kcal mai mult când ieşim în oraş cu prietenii faţă de o cină normală. La fel se întâmplă şi la mesele în familie. Acest lucru se datorează componentului social, adică ne întindem la poveşti, ne simţim bine, aşa că asociem ieşitul la restaurant cu o ocazie specială şi implicit cu excesul.

Vezi şi Cum să mănânci mai puţin

Alţi factori care contribuie la un consum excesiv de calorii la o cină în oraş sunt:

Ce restaurant să aleg când ies cu prietenii?

De alegerea restaurantului depinde în mare parte dacă poţi mânca echilibrat şi fără un exces prea mare de calorii. Luând în calcul tipicul bucătăriilor, poţi alege uşor un restaurant mediteranean, în special unul italian. Iar tot la capitolul restaurantelor etnice, nu uita de restaurantele japoneze, libaneze sau thailandeze.

Nu ocoli restaurantele vegetariene, în special cele care nu folosesc nici ouă, nici lactate, pentru că poţi alege mai uşor un meniu sănătos şi nu foarte caloric.

Evită restaurantele de tip fast-food, cele cu bufet de tip all you can eat, cele care oferă doar meniu de degustare şi în care nu poţi alege ce să comanzi sau cele foarte specializate doar pe carne de tip steak house sau churascherii.

Ce să comand?

După ce te-ai lămurit de mărimea porţiilor, de felul în care veţi comanda (fiecare pentru el sau de împărţit pentru toţi) şi de ce ţi-ai dori să comanzi, evită să consumi înainte de a veni mâncarea mult alcool, pâinea sau grisinele de pe masă, sau alt tip de gustare. La cină se recomandă un pahar de vin ca acompaniament, iar în afară de apă orice altă bătură (sucuri de fructe, de legume, bături răcoritoare, alcool tare sau cocktailuri etc) nu este recomandată.

Fiind cină poţi sări peste desert şi poţi cere o infuzie de tip Roiboos sau pe bază de plante calmante (tei, lavandă etc). Dacă vrei neapărat ceva, alege o cupă mică de îngheţată sau deserturi cu fructe coapte gen tartă de mere.

Iată câteva recomandări în funcţie de tipul de bucătărie:

print