Ceva Bun

Cartofi ţărăneşti

Prezenţă iubită în restaurantele româneşti, cartofii ţărăneşti sunt serviţi ca garnitură generoasă deşi pot fi o mâncare în sine. Actuala formă a acestei reţete se află la jumătatea distanţei dintre tradiţionala reţetă a cartofilor ţărăneşti, fripţi cu slănină, şi mai nobila reteţă germană de bratkartoffeln, care, însă, se aromează cu mărar.

Porţii: 4

Timp de preparare: 30 minute

Ingrediente:

Preparare:

  1. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i cubuleţe mărişoare sau rondele, după preferinţă.
  2. Puneţi cartofii la fiert, în apă cu sare şi o lingură de ulei.
  3. Până fierb cartofii curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o julienne. Tăiaţi cubuleţe sau fâşii baconul.
  4. Încingeţi uleiul (sau untura) rămas şi rumeniţi ceapa şi baconul.
  5. Adăugaţi boia de ardei şi lăsaţi-o să-şi elibereze aroma şi culoarea.
  6. După ce s-au fiert, adăugaţi şi cartofii scurşi de apă şi rumeniţi împreună cu restul ingredientelor. Aveţi grijă să nu îi rupeţi.

Cartofii ţărăneşti se servesc fierbinţi ca garnitură pentru şniţele sau fripturi la tavă sau simpli ca atare, cu verdeaţă proaspăt tocată peste.

[tip]Cartofii ţărăneşti se pot face şi la cuptor, în tavă, variantă recomandabilă pentru atunci când faceţi mai multe porţii.[/tip]

[tip]După ce cartofii au fiert, clătiţi-i cu apă rece pentru a le păstra fermitatea.[/tip]

[tip]Pentru această reţetă se pot folosi şi cartofi fierţi în coajă însă doar dacă nu prezintă pete inestetice.[/tip]

print