Ceva Bun

Adana kebab

Unul dintre cele mai populare kebaburi ale Turciei, Adana poartă numele oraşului său de origine – al cincelea oraş turcesc ca mărime – unde se numea simplu: kıyma kebabı (kebab din carne tocată) sau doar kıyma.

Adana kebab se prepară din carne de miel sau carne de miel în amestec cu carnea de vită, frământată cu ceapă, ardei roşu tocat mărunt şi condimente, şi fript deasupra jarului.

Gustos, suculent şi arătos alături de legumele (ardei iute, ceapă şi roşii) la grătar care îl însoţesc, Adana kebab este marcă de origine înregistrată la registrul de mărci al Turciei.

Porţii: 4

Timp de preparare: 45 de minute

Ingrediente:

Preparare:

  1. Curăţaţi şi tocaţi ceapa. Scoateţi sâmburii ardeiului şi tocaţi-l mărunt.
  2. Amestecaţi  carnea cu ceapa, pătrunjelul tocat, ardeiul tocat, chimionul, sumacul, sarea şi piperul. Frământaţi totul bine. În cazul în care carnea e slabă, adăugaţi 1 lingură de unt gras. Nu vă faceţi griji, se va topi la grătar.
  3. Pregătiţi frigăruile. Cele mai potrivite sunt cele turceşti, late, din metal. Intindeţi carnea pe frigărui. Va trebui să obţineţi forme asemănătoare cu cele de mititei, dar de două ori mai lungi și aplatizate între degete – vezi foto. Lăsaţi frigăruile la rece pentru 30 de minute.
  4. Ungeţi kebabii cu ulei şi rumeniţi-i deasupra jarului, întorcându-i pe toate părţile. Kebabul nu trebuie să fie uscat ci elastic şi suculent.

Adana kebab se serveşte, în mod tradiţional, cu legume pe grătar, pilaf din grâu bulgur, lipie turcească (pide) și ayran (iaurt din lapte de oaie diluat și puțin sărat). Alternativ, se poate servi cu ghiveci turcesc din legume.

[tip]Dacă nu aveţi frigărui late, din metal, puteţi prepara Adana kebab asemeni mititeilor, dar mai plați, suficient de lungi. Atenție când îi întoarceți să nu se rupă. Frigăruile subţiri, din lemn, sunt inutile pentru acest preparat.[/tip]

print