Unul dintre cele mai populare kebaburi ale Turciei, Adana poartă numele oraşului său de origine – al cincelea oraş turcesc ca mărime – unde se numea simplu: kıyma kebabı (kebab din carne tocată) sau doar kıyma.

Adana kebab se prepară din carne de miel sau carne de miel în amestec cu carnea de vită, frământată cu ceapă, ardei roşu tocat mărunt şi condimente, şi fript deasupra jarului.

Gustos, suculent şi arătos alături de legumele (ardei iute, ceapă şi roşii) la grătar care îl însoţesc, Adana kebab este marcă de origine înregistrată la registrul de mărci al Turciei.

Porţii: 4

Timp de preparare: 45 de minute

adana-kebap

Ingrediente:

 • 1 kilogram carne de miel sau amestec cu carne de vită (cu grăsime)
 • 1 ceapă
 • 1 ardei gras roşu (sau o lingură de pastă)
 • 1 linguriţă rasă de chimion
 • 1 linguriţă rasă de sumac
 • 2 linguri de pătrunjel proaspăt, tocat
 • 1 lingură rasă de sare
 • 1 linguriţă de piper măcinat

Preparare:

 1. Curăţaţi şi tocaţi ceapa. Scoateţi sâmburii ardeiului şi tocaţi-l mărunt.
 2. Amestecaţi  carnea cu ceapa, pătrunjelul tocat, ardeiul tocat, chimionul, sumacul, sarea şi piperul. Frământaţi totul bine. În cazul în care carnea e slabă, adăugaţi 1 lingură de unt gras. Nu vă faceţi griji, se va topi la grătar.
 3. Pregătiţi frigăruile. Cele mai potrivite sunt cele turceşti, late, din metal. Intindeţi carnea pe frigărui. Va trebui să obţineţi forme asemănătoare cu cele de mititei, dar de două ori mai lungi și aplatizate între degete – vezi foto. Lăsaţi frigăruile la rece pentru 30 de minute.
 4. Ungeţi kebabii cu ulei şi rumeniţi-i deasupra jarului, întorcându-i pe toate părţile. Kebabul nu trebuie să fie uscat ci elastic şi suculent.

Adana kebab se serveşte, în mod tradiţional, cu legume pe grătar, pilaf din grâu bulgur, lipie turcească (pide) și ayran (iaurt din lapte de oaie diluat și puțin sărat). Alternativ, se poate servi cu ghiveci turcesc din legume.

[tip]Dacă nu aveţi frigărui late, din metal, puteţi prepara Adana kebab asemeni mititeilor, dar mai plați, suficient de lungi. Atenție când îi întoarceți să nu se rupă. Frigăruile subţiri, din lemn, sunt inutile pentru acest preparat.[/tip]

print

5 Comentarii

 1. excelent!
  am facut azi dupa reteta ta. chiar daca carne a fost amestec porc/vita a fost ff gustos!!!!

 2. Mor pe cei care numesc “adana” amestecul porc-vita…! Mai oameni buni este un kebab ttaditional turcesc deci inevitabil musulman…deci daca va treziti voi sa schimbati carnea din compozitie e ca si cum ati face ciorba de burta din piept de pui…

 3. Păi se face ciorba de burta din piept de pui si arata la fel ca si ciorba de burtă ciorba rădăuțeană .Orcum Kebabul este numai din carne de miel sau oaie dar si ala se poate reinterpreta !

 4. sis – kebab , arab prin origine si nume , la origine facut pe sabie , facut de primitivi – in ale frigaruiei , facut in perioada cuceririi , expansiunii arabe a celor fara sandale , dar plini de … , …. repede pe seara , se taie un rumegator furat din teritorii , si da-i cu focul , cu focul din lemnele caselor , case care oricum , nu mai au , si pe veci , fara , ….dar cred kekabul , a crescut in din ceva bucatele de dromader , oaie , sau … alt erbivor , pe tepuse , ulterior , sa fie mai bunatati ,amestecate cu legume , si chiar si cu fructe , … cu amintire , super kebab pe teava de fier , oaie , droma- si capra , mult patrunjel , maghiran si cimbru , de idee , … si , crede -ma , mai ales ca in compozitie ,se amesteca ceva serios grasime de oaie cu camila ( dromader) , totul se scurge (grasimea) , pe kebak si … te face , sa fumezi gustul , pana , sa , , …. dar hai sa ,… , stim cum sunt , pastele cu carne si legume , fierte la foc mic de carbune , vreascuri , si uscaturi , super , asa zisul “slow -gatit ” , are , cred , generatii acolo , au practicat de generatii – hei ! sa nu dau impreasia ca , … doar am lucrat in zona , si am revenit , si , am ceva , zeci de ani de , … si nu mai …

Comments are closed.