Mâncare etalon a bucătăriei spaniole, unde se poate consuma de maxim 5 ori pe zi, la cele trei mese principale plus două gustări, tortilla cu cartofi este o “tartă” sărată, din cartofi şi ouă, care se poate consuma ca atare sau în sandvişuri. Iat-o aici şi în versiunea ei de post, fără ou, dar cu gust şi textură de ou! Cum e posibil? Cu ajutorul făinii de năut care dă consistenţă acestui preparat şi cu sprijinul inegalabil al sării negre de Hilamaya, care adaugă gustul de ou gătit. Dar să vedem cum stă treaba. Se poate şi fără sare neagră de Himalaya, chiar dacă gustul nu o să fie la fel.

Notă: Făina de năut se poate găsi în magazinele cu produse naturiste sau în cele cu produse orientale. La fel şi sarea neagră de Himalaya care în magazinele cu produse exotice se poate regăsi sub denumirea indiană de Kala Namak. Dacă nu aveţi făină de năut o puteţi obţine din boabe de năut măcinate în râşniţa de cafea (nu mai mult de 2-3 linguri odată), cernută mai apoi pentru a obţine o făină fină.

Reţetă: Tortilla de cartofi de post

Tortilla de post

Ingrediente:

  • 6 cartofi de dimeniuni medii
  • 1/2 ardei gras roşu (opţional)
  • 1/2 ardie gras (opţional)
  • 1 ceapă mică (opţional)
  • 8 linguri făină de năut
  • 150 ml aquafaba (se poate şi fără)
  • 1 lingură de oţet alb sau zeamă de lămâie
  • 1 vârf de cuţit de bicarbonat
  • 1 vârf de cuţit de curcuma (opţional, pentru culoare)
  • 1/2 linguriţă sare neagră de Himalaya (normală, dacă nu aveţi)
  • ulei pentru prăjit
  • puţin piper

Preparare:

  1. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i în cuburi neregulate, nu mai mari de 2 centimetri, nu mai mici de un centimetru. Ca să se gătească egal şi să nu se sfărâme.
  2. Tăiaţi ardeii şi ceapa în cuburi de jumătate de centimetru.
  3. Într-un vas cu mult ulei, prăjiţi cartofii la temperatură mică spre medie (140-160 de grade), timp de 5 minute. Cartofii trebuie să se pătrundă aproape de tot dar să nu se rumenească în exterior.
  4. Când sunt gata, scurgeţi uşor cartofii (nu e o problemă dacă rămâne ulei) şi lăsaţi-i să se răcorească. Săraţi-i uşor.
  5. Până se gătesc cartofii, sotaţi uşor ceapa şi ardeii. Puneţi prima dată ceapa şi după 1 minut adăugaţi ardeii. Ceapa şi ardeii trebuie doar să se înmoaie şi rumenească uşor.
  6. Într-un blender cu vas (sau într-un vas adânc, cu ajutorul unui tel), amestecaţi 150 ml de aquafaba şi 150 ml de apă cu făina de năut, sarea neagră de Himalaya, zeama de lămâie, bicarbonatul şi puţin piper.
  7. Mixaţi bine timp de 30 de secunde până obţineţi un amestec de o consistenţă mai groasă decât cea de ouă bătut dar mai subţire decât cea de clătite.
  8. Amestecaţi “aluatul” cu cartofii, ceapa şi ardeii sotaţi.
  9. Încingeţi o lingură de ulei (preferabil de măsline) într-o tigaie teflonată (poate fi aceeaşi în care aţi gătit ardeiul).
  10. Adăugaţi amestecul de “aluat” şi legume şi nivelaţi uşor.
  11. Reduceţi focul la o temperatură mică spre medie şi acoperiţi.
  12. După 4-5 minute, tortilla ar trebui să fie deja solidificată la suprafaţă.
  13. Desprindeţi uşor marginile cu o spatulă şi mişcaţi uşor tigaia pentru a verifica consistenţa şi dacă s-a desfăcut de pe fundul tigăii.
  14. Cu ajutorul unei farfurii, întoarceţi tortilla urmând indicaţiile de aici. Ideal ar fi să aveţi o altă tigaie de dimeniuni egale. Dacă cumva tortilla s-a rupt, nu e nicio dramă; întoarceţi-o şi nivelaţi-o. Rezultatul final o să fie acelaşi.
  15. Acoperiţi şi lăsaţi să se gătească încă pe atât.
  16. Important: lăsaţi tortilla să se răcească bine înainte de a o tăia.
  17. Se serveşte ca atare sau în sandvişuri, ideal cu o linguriţă de maioneză de post combinată cu usturoi.

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 20 minute

Porţii: 6

print

1 comentariu

Comments are closed.