Nu poate fi nimic mai bun în seceta posturilor decât un desert, venit pe nepusă masă, parcă de nicăieri, aşa cum sunt clătitele, care te ung pe suflet în câteva minute. Sărate (cu ciuperci sotate, varză călită, fasole bătută, cartofi ţărăneşti de post) dar mai ales dulci, cu o lingură de gem sau un măr ras. Sigur, ce ne stă ca un nod în gât este imposibilitatea de a folosi ouă, pentru că dacă absenţa laptelui se poate suplimenta de o formă sau alta, consistenţa clătitelor e dată în primul rând de ouă. Dar să vedem cum putem suplini absenţa lor.

Reţetă: Clătite de post

Ingrediente:

  • 200 grame de făină (cam două căni)
  • 150 ml aquafaba (cam o cană)
  • 150 ml lapte vegetal (soia, migdale, etc)
  • 4 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 vârf de cuţit de bicarbonat
  • 2 linguriţe zahăr ( doar pentru umpluturi dulci)
  • câteva linguri de ulei pentru prăjit

Preparare:

  1. Dacă aveţi un blender cu vas, cel mai simplu e să faceţi clătitele în el; dacă nu aveţi, folosiţi un vas adânc şi un tel.
  2. Puneţi aquafaba, laptele vegetal şi uleiul împreună.
  3. Adăugaţi şi mixaţi bine împreună cu făina, zahărul şi bicarbonatul până obţineţi un aluat subţire şi crmeos.
  4. Lăsaţi aluatul să se odihnescă 30 de minute, pentru a permite glutenului să “lucreze”.
  5. Încingeţi o tigaie – de preferinţă teflonată – la foc mediu. Ungeţi-o cu puţin ulei şi adăugaţi un polonic mic de aluat (un sfert de pahar). Rotiţi din încheietura mâinii, în sens circular, pentru ca aluatul să se distribuie uniform pe toată suprafaţa tigăii.
  6. După aproximativ 2 minute desprindeţi marginile clătitei cu ajutorul unei spatule şi întoarceţi-o. Coaceţi-o şi pe cealaltă parte timp de aproximativ un minut.
  7. Continuaţi la fel cu celelalte clătite.
  8. Clătitele se servesc calde, rulate sau pliate (în patru), cu umpluturi dulci sau sărate.
  9. E posibil ca clătitele să fie cam rigide la scoaterea din tigaie. Lăsaţi-le să se răcească puţin, acoperite cu un şervet de bucătărie.


Timp de pregătire:
5 minute

Timp de gătire: 30 minute

Porţii: 8 (bucăţi)

print

1 comentariu

  1. Multumesc pentru reteta! O adevarata minune aquafaba 🙂 Eu am mai completat cu putin rom si coaja de lamaie 🙂
    Au iesit identice cu cele ,,traditionale”, acelasi gust, pufoase si elastice 😉

Comments are closed.