Tortilla este numele spaniol – de provenienţă latină, din “torta” – dat mai multor preparate de formă rotundă. Iar dacă mexicanii definesc prin acest termen “lipia” specifică bucătăriei lor, spaniolii îl atribuie omletei lor naţionale.

Omletă e un fel de a spune, pentru că ouăle sunt mai degrabă un pretext pentru a cuprinde diverse amestecuri de legume – de regulă cartofi – într-o “tortă” consistentă. Tortilla cu fasole verde este o altă variantă gustoasă al acestui fel de mâncare popular în tapas-barurile spaniole.

Porţii: 4

Timp de preparare: 30 de minute

tortillafasole13

Ingrediente:

  • 500 de grame de fasole verde fiartă sau din conservă
  • 6 ouă
  • 4 felii de jamon iberico (prosciutto crudo sau altă şuncă uscată şi sărată)
  • 1 ceapă
  • 1 lingură de lapte
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 lingură de mărar tocat (opţional)
  • sare şi piper

Preparare:

  1. Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul. Tăiaţi fâşii jamonul. Clătiţi şi scurgeţi fasolea.
  2. Încingeţi uleiul într-o tigaie cu capac. Adăugaţi jamonul, ceapa şi usturoiul şi rumeniţi-le la foc mic, fără să-şi schimbe culoarea dar suficient timp cât să-şi elibereze aroma.
  3. Adăugaţi în tigaie păstăile de fasole şi căliţi-le uşor.
  4. Trageţi tigaia de pe foc. Bateţi ouăle cu sare, piper şi o lingură de lapte. Opţional puteţi adăuga mărarul tocat.
  5. Turnaţi ouăle peste fasole şi amestecaţi totul bine.
  6. Puneţi tigaia acoperită pe aragaz, la foc mic.
  7. După ce tortilla s-a rumenit pe o parte – aproximativ 10-12 minute – întoarceţi-o pe cealaltă (vezi imaginile).
  8. Acoperiţi şi lăsaţi-o să se rumenească şi pe cealaltă parte (cam 5-6 minute).

Tortilla de fasole verde se mănâncă rece (cu puţină maioneză) sau caldă(cu salată de roşii), tăiată în felii triunghiulare, asemeni celor de tort.

Ingredientele trebuie să se răcească puţin înainte de a adăuga ouăle, pentru a permite amestecului să se lege uniform

Adaugă un comentariu: