O reţetă gândită şi făcută la repezeală, dar care s-a dovedit a fi realmente spectaculoasă. Din toate punctele de vedere. Tortellini proaspeţi, umpluţi cu funghi porcini, amestecaţi cu ficat de pui caramelizat în vin de Porto. Sună pompos? Poate. Dar complicat nu e. Şi ca să vedeţi cât de simplă e viaţa sub complicatele-i aparenţe vă spun doar că aceste ciuperci extraordinare, suculente şi cărnoase, cunoscute sub numele de funghi porcini, sunt hribi exportaţi masiv din pădurile României către Italia, de unde ajung ulterior peste tot în lume sub denumirea italiană. Inclusiv la noi.

Dacă vreţi să impresionaţi pe cineva, acum e momentul. Ştiţi povestea. Urmează reţeta.

Porţii: 2

Timp preparare: 15 minute

tortellini cu hribi şi ficat în sos Porto Ingrediente:

  • 250 gr tortellini con funghi porcini
  • 300 gr ficat de pui proaspăt
  • 1 ceapă roşie mică
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 200 ml de vin Porto alb
  • 20 gr parmezan ras
  • piper proaspăt măcinat
  • 1 linguriţă de pătrunjel tocat

Preparare:
1. Se curăţă ficaţii de pieliţe şi de eventualele urme de fiere şi se taie în bucăţi mărişoare (cam patru bucăţi dintr-o pereche de ficaţi). Se curăţă şi se toacă fin ceapa. Se fierb tortellini conform indicaţiilor de pe pachet, în apă cu sare.

2.Într-o tigaie cu ulei, rumeniţi uşor ficatul, la foc molcom,  pe toate părţile. Aveţi să nu vă ardeţi, ficatul are reacţii explozive pe foc. Când ficatul e aproape făcut, adăugaţi ceapa şi lăsaţi-o să se înmoaie. Stingeţi cu vinul de Porto. Fierbeţi fără capac amestecând uşor pentru a nu rupe ficatul, până când sosul scade. Adăugaţi sare după gust.

3.Strecuraţi tortellini şi adăugaţi-i peste ficatul amestecând uşor. Luaţi tigaia de pe foc şi adăugaţi pătrunjelul.

Se servesc fierbinţi cu parmezan ras şi piper prospăt măcinat deasupra.

[warning]Vă recomand să fiţi precauţi – mai ales dacă nu aveţi prea multă experienţă – şi să folosiţi un capac când gătiţi ficatul. Atenţie, însă, înainte de a ridica (pauză pentru evitarea unei cacofonii penibile) capacul, luaţi tigaia de pe foc şi aşteptaţi 10 secunde să scadă temperatura din interior.[/warning]

[tip]Tortellini se găsesc la raftul cu produse refrigerate din super şi hyper-marketuri. Vinul de Porto poate fi înlocuit cu Lacrima lui Ovidiu sau alt vin licoros.[/tip]

print

1 comentariu

Comments are closed.