Ca mai toate mâncărurile pentru care facem pasiuni – în special dacă sunt simple – falafelul cere puţin timp şi programare, şi aici ne referim la faptul că boabele de năut se folosesc crude, dar după ce au fost în prealabil înmuiate peste noapte. Partea proastă e că poftele vin instant şi trec greu. Trebuie să te cunoşti foarte bine ca să ştii de azi că mâine o să-ţi fie poftă de un falafel fierbinte 🙂

Dar se poate face şi un falafel “instant”, folosit boabele de năut gata fierte, din conservă. Gustul falafelului va fi aproape identic, singura diferenţă fiind dată de faptul că falafelul nu va avea aceeaşi textură granulată pe care o are cel făcut din năutul crud hidratat. Aspect pe care unii îl preferă deoarece consideră “originalul” mai înecăcios.

Dar, să vedem cât de repede se face un astfel de falafel rapid.

Reţetă: Falafel rapid

Ingrediente:

  • 1 conservă  de năut (aproximativ 400 de grame)
  • 4 căţei de usturoi
  • 1 ceapă mică
  • 1 legăturică de pătrunjel
  • câteva frunze de mentă (opţional)
  • 1 linguriţă de chimion măcinat
  • 1 linguriţă de coriandru măcinat
  • 3 linguri de făină de grâu (se poate înlocui cu făină de năut sau orez, pentru o versiune fără gluten)
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • sare
  • piper proaspăt măcinat
  • ulei pentru prăjit

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tăiaţi-le mare.
  2. Scurgeţi boabele de năut. Păstraţi zeama dacă doriţi să o folosiţi pentru a face o maioneză de post.
  3. Spălaţi şi tocaţi mare ierburile (pătrunjelul şi menta)
  4. Într-un robot de bucătărie cu lamele metalice, adăugaţi năutul, ceapa usturoiul, pătrunjelul, chimionul. coriandrul, zeama de lămâie, sarea, piperul şi făina. Sare, în mod normal se adaugă după gust, dar nu exageraţi cu ea deoarece conservele de năut deja au sare iar la prăjire volumul scade uşor.
  5. Amestecaţi bine ingredientele, la viteză mare, până obţineţi un “aluat” destul de ferm. Dacă cumva e prea gros, adăugaţi câteva picături de apă sau ulei.
  6. Cu mâna udă, formaţi biluţe de aluat de 2-2,5 cm diametru.
  7. Încingeţi uleiul la 185 de grade Celsius şi prăjiţi falafelul până este auriu la suprafaţă.
  8. Scoateţi falafelul pe un şerveţel de hârtie.

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 10 minute

Porţii: 4

Falafelul se serveşte proaspăt, cu hummus şi salată, sau în sandvişuri. Pentru sandvişuri se pot folosi o mulţime de sosuri, dar cele mai potrivite, prin apropierea culinară sunt clasicul tzatziki (sos de iaurt cu castaveţi, usturoi, ulei de măsline şi zeamă de lămâie) sau varianta de post: tahini (obţinut din pastă de susan, zeamă de lîmâie, usturoi şi puţină apă). Un sos rapid, foarte la îndemână, chiar dacă mult mai occidental (i se spune în multe ţări, cum e Belgia, sos american), se obţine amestecând într-un blender, 3 linguri de maioneză cu 2 linguri de ketchup, 1 căţel de usturoi, piper proaspăt măcinat, 1 lingură  de brandy, 1 lingură de zeamă de lămâie.

print