Dulce de leche (dulceaţa de lapte), în fapt un caramel mai subţire, e cel care dă farmecul său, dulce lipicios acestui pandişpan clasic, ideal de savurat alături de o ceaşcă de cafea sau ceai. Specific Americii de Sud, de unde a ajuns şi în Spania, dulce de leche e greu de găsit în România. Se poate prepara prin caramelizarea laptelui condensat dar nici el nu se găseşte chiar pe toate gardurile. Astfel încât vom folosi un truc rapid pentru a obţine acest sos care schimbă un banal pandişpan într-un tort.

Pandişpanul, un clasic al cofetăriei, este relativ uşor de realizat dacă respectaţi proporţiile ingredientelor, pentru că secretul lui constă tocmai în raportul dintre ingrediente şi modului în care sunt bătute ouăle, deoarece, spre deosebire de alte checuri sau blaturi de tort, pandişpanul nu are niciun agent de afânare, toată pufoşenia o dau ouăle.

Reţetă: Pandişpan cu dulce de leche

Ingrediente:

 • 10 ouă
 • 300 g zahăr
 • 250 g faină albă (000).
 • 1 praf de sare
 • coaja rasă de la o lămâie
 • 1 linguriţă zeamă de lămâie
 • 1 plic de zahăr vanilat
 • 20 de caramele
 • 200 ml smântână dulce

Preparare:

 1. Încingeţi cuptorul la 175 de grade.
 2. Separaţi albuşurile de gălbenuşuri.
 3. Cerneţi făina.
 4. Bateţi uşor gălbenuşurile cu un vârf de cuţit de sare. Nu exagerat de mult, doar să se omogenizeze.
 5. Stropiţi albuşurile de ou cu zeama de lămâie.
 6. Bateţi albuşurile până obţineţi o spumă tare.
 7. Încorporaţi zahărul în spuma de albuşuri şi bateţi în continuare până se topesc toate granulele de zahăr şi obţineţi o spumă de bezea.
 8. Combinaţi gălbenuşurile cu albuşurile, după cum urmează: turnaţi albuşul peste gălbenuş şi încorporaţi-l uşor, cu o spatulă, de jos în sus.
 9. Adăugaţi coaja de lămâie rasă şi vanilia.
 10. Încorporaţi făina, în ploaie, amestecând uşor cu spatula. Ideea e de a încorpora făina fără ca aluatul să se lase, din acest motiv trebuie să păstrăm amesteul aerat. Amestecaţi doar cu spatula. Nu folosiţi mixerul! Aluatul final trebuie să fie o spumă groasă.
 11. Ungeţi o formă de tort cu ulei şi pudraţi-o cu făină. Dacă aveţi una din silicon (e ideală deoarece pandişpanul se scoate mai uşor şi se spală mai bine), trebuie doar să o ungeţi cu ulei.
 12. Introduceţi pandişpanul la cuptor 30-40 de minute la 175 de grade. Verificaţi după 30 de minute cu o scobitoare.
 13. Scoateţi pandişpanul şi lăsaţi-l să se răcească.
 14. Pentru a face dulceaţa de lapte, topiţi caramelele însmântână dulce.
 15. Însiropaţi pandişpanul răcit cu dulceaţă de lapte.

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 40 minute

Porţii: 8

 

print