Da, ştiu, nu există telemea de post şi nici ciorbă de burtă din ciuperci. Şi, tehnic, ăsta e adevărul. De fapt e vorba de un tofu dublu marinat, într-o saramură acidă şi mai apoi în ulei de măsline. Doar că gustul şi textura produsului final sunt mai apropiate de telemea decât de tofu. Şi o spun ca unul care a evitat toată viaţa tofu, atât pentru gustul său (sau pentru lipsa lui) cât şi pentru textura cauciucată. Până când am descoperit, verificat şi răsverificat reţeta asta. Ce au avut în comun toate reţetele testate a fost tofu, de textură fermă şi elastică, culoare cât mai deschisă şi gust neutru. Pentru marinare se pot folosi aproape orice tip de saramură acidă, compusă din apă, sare (1 lingură de sare la 1 litru de apă), oţet şi zeamă de lămâie, pentru a obţine un lichid asemănător la gust cu zeama de murături. Dar, fiindcă am ajuns la acest punct, să ne oprim puţin asupra lui. Pentru că zeama de murături, în special în saramură, e cea mai potrivită pentru această reţetă. Pentru că are deja bacterii rezultate în urma fermentării verzei, castraveţilor sau gogonelelor.

O altă sursă de bacterii de fermentare excelentă este miso, o pastă de soia fermentată, sărată şi acră, folosită pentru supe japoneze. Pentru că zeama de murături nu necesită nicio reţetă, se poate folosi ca atare, strecurată direct din borcan. Nu uitaţi că trebuie să fie sărată şi acidă, tofu trebuie să absoarbă atât sare cât şi aciditate, pentru a-şi schimba gustul şi textura şi a se transforma cât mai mult în telemea. Astfel, dacă folosiţi zeamă de murături în oţet (da, domnule, se poate folosi şi de asta!), cum ar fi zeama de la castraveţii puşi în oţet, aveţi grijă să îi adăugaţi sare, care să îi accentueze aciditatea. Dacă nu aveţi niciun fel de zeamă de murături, reţineţi: 1 lingură bună de sare la 1 litru de apă, la care mai adăugaţi 2 linguri de oţet alb şi 1-2 de zeamă de lămâie. Cu ea acoperiţi tofu tăiat cuburi şi îl lăsaţi la marinat la temperatura camerei 12-48 de ore, la fel ca în reţeta de mai jos.

Reţetă: Telemea de post

Ingrediente:

  • 500 grame de tofu ferm, neutru
  • 2 linguri de pastă de miso alb (shiromiso)
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 lingură oţet
  • 1 linguriţă de sare
  • 1 vârf de cuţit pudră de usturoi
  • 500 ml apă
  • 1 linguriţă de fulgi de drojdie nutriţională (din magazine Plafar. A nu se confunda cu drojdia de bere uscată!)

Preparare:

  1. Puneţi tofu între două funduri de lemn. Pe fundul de lemn deasupra puneţi o greutate pentru a presa tofu şi a scoate apa din el.
  2. Lăsaţi tofu la scurs pentru o oră.
  3. Dizolvaţi pasta de miso în apă.
  4. Adăugaţi sarea, oţetul, zeama de lămâie, pudra de usturoi şi drojdia.
  5. Tăiaţi tofu cuburi nu mai late ca unghia degetului mare.
  6. Puneţi tofu într-un vas de plastic şi turnaţi zeama peste el. Aveţi grijă ca tofu să fie bine acoperit de lichid. Dacă e cazul puneţi o farfurioară cu faţa în jos peste tofu pentru a-l menţine în lichid.
  7. Acoperiţi şi lăsaţi la marinat la temperatura camerei pentru 12-48 de ore.
  8. Scoateţi şi scurgeţi bine tofu.
  9. Păstraţi tofu, acoperit cu ulei de măsline, într-un vas de plastic. O să fie excelent timp de 2-3 săptămâni, pentru salate sau orice alt fel de mâncare în care utilizaţi în mod normal telemea proaspătă (nu de cea foarte grasă şi sfărâmicioasă.)

Timp de pregătire: 5 minute

Timp de maturare: 48 de ore

Porţii: 4

Important: folosiţi zeamă de lămâie proaspătă, nu din comerţ. De obicei cele care se găsesc în comerţ au conservanţi care pot interveni în procesul de marinare.

print

1 comentariu

Comments are closed.