Biscuiţii săraţi cu ceai sunt minunaţi pentru platourile de gustări, serviţi alături de brânzeturi, în special cele cremoase, tartinabile dar şi de pateuri din carne sau ficat şi chiar pentru salată de vinete, zacuscă sau hummus. Cunoscuţi în engleză sub numele de crackers, datorită faptului că se sparg cu uşurinţă între dinţi (crack), acest tip de biscuiţi săraţi se caracterizează prin suprafaţa fină, neregulată şi textura sfârâmicioasă de care e responsabilă grăsimea, în această reţetă untul. Ceea ce are deosebit reţeta de faţă, aşa cum ne-am dat seama, e prezenţa ceaiului, şi nu doar a lichidului din infuzie ci chiar a frunzelor tocate din interiorul pliculeţului care le dau gustul uşor afumat şi amărui, specific frunzelor de ceai negru.

Notă: Multe plicuri de ceai sunt parfumate cu diverse arome. Sunt minunate dar pentru această reţetă verificaţi cu atenţie plicul de ceai folosit, pentru a nu conţine altceva în afara ceaiului negru, orice adaos sau aromă va schimba radical gustul biscuiţilor dumneavoastră. De asemenea, nu folosiţi niciun ceai special, cu frunze mari sau întregi, deoarece aceastea vor ajunge în aluat, un ceai negru, simplu dar de calitate e suficient.

Reţetă: Biscuiţi săraţi cu ceai

Ingrediente:

  • 1 plic de ceai negru
  • 1 cană de apă fierbinte
  • 1 cană de făină
  • 1/2 linguriţă praf de copt
  • 30 grame de unt
  • 1/4 linguriţă de sare
  • 1 linguriţă seminţe de chimen negru sau in (opţional)

Preparare:

  1. Fierbeţi apa, turnaţi-o într-o cană, adăugaţi plicul de ceai şi lăsaţi-l în apă pentru 3 minute.
  2. Scoateţi plicul din cană, aşezaţi-l pe o farfurie şi introduceţi atât cana cu infuzia cât şi plicul la frigider pentru a se răci.
  3. Într-un vas adânc amestecaţi făina cu praful de copt, sarea şi untul tăiat cubuleţe.
  4. Amestecaţi bine până când untul s-a topit şi încorporat complet.
  5. Scoateţi plicul de ceai şi ceaiul din frigider.
  6. Tăiaţi cu grijă plicul şi scoateţi frunzele de ceai opărite şi amestecaţi-le în aluat. Atenţie la capsa plicului de ceai pentru a nu ajunge în aluat.
  7. Adăugaţi şi un sfert din infuzia de ceai (restul se poate bea, nu mai aveţi nevoie de el deoarece ar influenţa prea mult gustul final).
  8. Frământaţi bine până când frunzele de ceai sunt încorporate în aluat dar nu exageraţi cu frământatul.
  9. Opţional puteţi adăuga seminţe de in sau de chimen negru.
  10. Puneţi aluatul pe masa tapetată generos cu făină şi întindeţi-l într-o foaie foarte subţire. E foarte important pentru a obţine biscuiţi crocanţi.
  11. Încălziţi cuptorul la 175 de grade.
  12. Tăiaţi biscuiţii în ce formă doriţi: rotunzi cu un pahar, pătrate sau dreptunghiuri cu cuţitul sau orice altă formă doriţi.
  13. Transferaţi biscuiţii în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt.
  14. Coaceţi pentru 10-15 minute (până când marginile devin maronii).
  15. Serviţi cu gustări sărate sau chiar dulci.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 20 minute

Porţii: 4

print