Stridia concentrează în interiorul carapacei ei neregulate gustul întregii mări. Dincolo de învelişul pietros, cu aspect de stâncă de calcar, se ascunde carnea moale şi sucul care înglobează gustul salin, mineral şi totodată vegetal al mării. Consumată de regulă crudă, sorbită împreună cu sucul ei şi un adaos de zeamă de lămâie, stridia se găteşte puţin şi precaut pentru a exploata la maxim calităţile ei. O adevărată trufanda pentru cunoscători.

Porţii: 2

Timp de preparare: 15 minute

Stridii cu tarhon și vin

Ingrediente:

 • 8 stridii
 • 100 grame de unt gras
 • 80 ml vin alb sec
 • 1 lingură haşmă sau şalotă (o puteţi înlocui cu ceapă roşie tocată fin)
 • 1 lingură de tarhon prospăt, tocat fin

Preparare:

 1. Încingeţi cuptorul la 180 de grade.
 2. Tocaţi ceapa şi tarhonul mărunt.
 3. Puneţi stridiile într-o tavă, cu partea aplatizată în sus pentru a putea păstra sucul stridiei în cupă. Dacă nu stau corespunzător în tavă puteţi să le fixaţi pe mici grămăjoare de sare amestecată cu puţină apă. Faceţi cuiburi din apă amestecată cu sare şi fixaţi stridiile în ele.
 4. Introduceţi tava la cuptor pentru 5-6 minute până când stridiile se întredeschid. Scoateţi tava de la cuptor.
 5. În paralel, topiţi untul într-o crăticioară.
 6. Adăugaţi ceapa şi, după ce a devenit sticloasă, tarhonul şi vinul.
 7. Fierbeţi sosul până când scade la aproximativ 60-70% din volumul iniţial.
 8. Desfaceţi stridiile ţinându-le cu o mână într-un prospop şi folosind cuţitul cu cealaltă. Desfaceţi-le desprinzând partea plată (şi scoica de pe ea cu cuţitul), cu grijă pentru a păstra sucul în scoică.
 9. Aşezaţi stridiile pe un platou pe cuiburi de sare (ca mai sus) sau pe frunze de salată. Turnaţi sos în fiecare scoică.

Se servesc ca atare calde, eventual cu felii de pâine prăjită şi unse cu unt. Un vin alb (Traminer sau Pinot Gris) încheie de minune acest festin culinar.

[tip]Când gătiți stridii există câteva reguli de bază pe care trebuie să le urmați:

Stridiile trebuie să fie proaspete. Cele proaspete sunt închise în scoică iar când le desfaceţi au sucul transparent. După gătire trebuie să se deschidă/întredeschidă.

Stridiile se desfac cu ustensile potrivite. Există un un cuţit special pentru stridii, cu lamă scurtă, tare şi vârful uşor încovoiat pentru a desface scoica. Dacă nu gătiţi în mod frecvent stirdii e foarte posibil să nu aveţi unul. Utilizaţi un cuţit scurt, cu vârf ascuţit şi lama tare.

Stridiile se gătesc puţin. Carnea fragilă a stridiilor se găteşte puţin, doar până când începe să fiarbă sucul din interior. Dacă le gătiţi prea mult se vor transforma într-o masă elastică şi îţi vor pierde cea mai mare parte a gustului specific.[/tip]

print

1 comentariu

Comments are closed.