Bain-marie este atât denumirea echipamentului cât și a tehnicii de a pregăti anumite feluri de mâncare prin folosirea a două vase: vasul în care se gătește mâncarea este pus pentru un alt vas ce conține apă adusă la punctul de fierbere; în acest fel se poate controla temperatura iar vasul în care se gătește primește căldură constantă din toate părțile.

bain-marie Tehnica bain-marie a fost folosită la început în alchimie unde era necesară pentru topirea metalelor. În prezent, se folosește și ca tehnică gastronomică, mai ales pentru topirea ciocolatei, dar și pentru prepararea sosurilor sau a budincilor.

Pentru a găti ceva la bain-marie este suficient să folosiți vasul în care gătiți și un vas mai mare care va conține apa. Ambele trebuie să fie termo-rezistente pentru a putea fi puse pe foc sau date la cuptor.

[warning] Atenție la alegerea vaselor. Vasul cu apă nu trebuie să fie mult prea mare și trebuie să permită vasului în care se gătește să se sprijine pe el, dacă preparați ceva ce necesită amestecare (sosuri, de exemplu). În acest fel, evitați să scăpați vasul în apă. [/warning]

[tip] Pentru a crește timpul în care apa ajunge la punctul de fierbere adăugați sare în apa din bain-marie, iar pentru a-l scădea adăugați alcool. [/tip]

Bain-marie este și numele echipamentului ce poate fi achiziționat de la magazinele specializate. Există echipamente pentru acasă și echipamente profesionale pentru restaurante.

print

4 Comentarii

  1. Am facut astazi o budinca de vanilie (oua, zahar, lapte, esenta vanilie) la Bain-marie. Budinca pare branzita, are gust/miros pronuntat de oua si dupa ce am pus-o in castronase se putea observa un lichid in jurul ei (as zice ca e apa…). Am avut 2 cratite – apa din cea de jos cuprindea cam 3 cm din cea de sus (budinca avea cam 5 cm) si a fiert cam toate cele 15 min in care am amestecat budinca. Unde am gresit?

      • Da. 4 oua intregi batute bine cu 200 g zahar si apoi adaugat lapte (400ml). Am pus amestecul acesta la bain-marie si am amestecat permanent pana s-a ingrosat (vreo 13 min).

        • Prima problemă e că ai folosit şi albuşurile. A doua că ai amestecat totul de la început. Cel mai simplu era să amesteci gălbenuşurile cu zahărul peste care să adaugi treptat laptele fierbinte. De abia după să transferi în bain marie (deşi se poate face şi pe foc normal). Opţional, pentru consistentă, poti adăuga 1 lingură rasă de amidon.

Comments are closed.