Salata orientală, inspirată probabil din salata turcească de cartofi dar foarte diferită de aceasta, este una dintre cele patru salate populare româneşti  (alături de boef, cea de vinete şi cea de varză), domeniu în care, să recunoaştem, nu excelăm. Cunoscută în mediul rural şi sub numele suficient de expresiv de cartofi-cu-ceapă-şi-cu-ulei, această salată apreciată mai ales în sezonul rece diversifică într-o modestă măsură mesele zilelor de post. Crocant-cremoasă, dulce-acrişoară şi uşor picantă, salata orientală de post este o bucurie simplă, la îndemâna oricui.

 

Reţetă: Salată orientală

salata-orientala-de-post

Ingrediente

  • 1,4 kilograme de cartofi (de preferat din cei roşii, rezistenţi la fierbere)
  • 2 cepe potrivit de mari (preferabil roşii)
  • 150 grame măsline
  • 250 grame castraveţi muraţi
  • 6-8 linguri de ulei, preferabil de măsline sau de floarea soarelui presat la rece
  • 1 lămâie (sau 4 linguri oţet alb)
  • mărar, pătrunjel (opţional)
  • sare
  • piper

Preparare

  1. Spălaţi bine cartofii de pământ. Lăsați-i cu tot cu coajă.
    [tip]Alegeţi cartofi de diemensiuni apropiate, medii, pentru a vă asigura că fierb uniform.[/tip]
  2. Puneţi cartofii la fiert, la foc mic, în apă cu sare, pentru aproximativ 25-35 de minute (în funcţie de dimensiunea lor) din momentul în care fierb.
  3. Verificaţi cu o scobitoare sau furculiţă. Dacă pătrunde uşor, până în mijloc, cartofii sunt fierţi.
  4. Transferaţi cartofii fierbinţi în apă cât mai rece pentru uşura desprinderea cojilor.
  5. Decojiţi şi tăiaţi cartofii în rondele groase sau cuburi potrivite.
  6. Curăţaţi şi tăiaţi ceapa peştişori subţiri.
  7. Tăiaţi castraveţii în felii groase de 5-7 milimetri.
  8. Amestecaţi cu grijă cartofii cu ceapa, castraveţii, măslinele.
  9. Asezonaţi după gust cu sare, piper proaspăt măcinat, zeamă de lămâie (sau oţet) şi ulei.
  10. Presăraţi cu verdeaţă.

 

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 35 minute

Porții: 4

[tip]Pentru un gust uşor picant puteţi adăuga o linguriţă de muştar de calitate.[/tip]

Salata orientală de cartofi se consumă rece sau la temperatura camerei. Este ideal să stea 30 de minute la rece pentru ca gusturile să se împrietenească.

[note]Există şi o versiunea mai complexă, care nu este de post, cu ou fiert, maioneză şi muştar.[/note]

print

2 Comentarii

  1. O variantă care merită încercată a acestei minunate salate este cu peşte marinat (macrou de exemplu) în loc de castraveciori.

  2. f buna bravooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Comments are closed.