O mâncărică de o simplitate absolută împrumutată de la vecinii noştri unguri, în care carnea de porc îşi face de cap alături de o cantitate impresionantă de ceapă (egală cu cea de carne!) de unde şi numele de Hagymás (cu ceapă). O mâncare complexă, aproape fără niciun condiment!

[note]Probabil nu am fi aflat de această reţetă, şi nu am fi pus-o în practică, fără suportul şi implicarea directă din partea soţilor Bocaciu, Eli şi Niki, cărora le mulţumim![/note]

 

Reţetă: Tocană ungurească de porc și ceapă

Hagymas - tocană ungurească cu porc şi ceapă

Ingrediente

  • 1,6 kilograme ceafă de porc fără os
  • 1,8 kilograme de ceapă
  • 6 linguri de făină
  • 750 ml vin alb (sec sau demisec)
  • 1-2 ardei iuţi (opţional)
  • 5 linguri ulei
  • 1 foaie de dafin
  • sare
  • piper

Preparare

  1. Tăiaţi ceafa de porc în cuburi potrivit de mari.
  2. Bateţi uşor fiecare bucată de carne cu ciocanul pentru şniţele.
  3. Curăţaţi ceapa şi tăiaiţi-o peştişori.
  4. Tăiaţi ardeiul mărunt.
  5. Amestecaţi făina cu 1 lingură rasă de sare şi una de piper.
  6. Treceţi bucăţele de carne prin făină. Scuturaţi excesul.
  7. Încingeţi uleiul într-o cratiţă adâncă, cu capac. Ideal un ceaun sau alt vas din fontă.
  8. Prăjiţi la foc iute carnea, în mai multe reprize carnea, până se rumeneşte la suprafaţă.
  9. Scoateţi carnea deoparte.
  10. Sotaţi ceapa.
  11. Adăugaţi carnea în vas, vinul, ardeiul iute şi foaia de dafin.
  12. Fierbeţi acoperit timp de aproximativ 90 de minute, până când carnea este pătrunsă iar ceapa s-a transformat într-un sos gros. Dacă e cazul, mai adăugaţi apă.
  13. Asezonaţi cu sare şi piper.

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 1 oră și 50 minute

Porții: 6

Hagymás-ul se serveşte fierbinte cu piure de cartofi sau mămăligă.

print

2 Comentarii

Comments are closed.