Bolognese al forno (Paste bolognese la cuptor) reprezintă variantă rapidă a celebrei lasagna. Acelaşi ragù bolognese (sos pe bază de carne tocată, roşii şi zarzavaturi), acelaşi sos Bechamel deasupra. Dar mai puţină muncă decât în cazul rețetei de lasagna.


Reţetă: Paste bolognese la cuptor

bolognese-forno

Ingrediente

  • 400 grame carne de vită tocată
  • 400 grame carne de porc tocată
  • 200 pancetta sau bacon
  • 500 grame paste uscate scurte (fusilli, penne)
  • 2 morcovi
  • 1/4 rădăcină ţelină
  • 1 ceapă mare
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 pahar de vin sec (250 ml)
  • 1 lingură mare pastă de tomate
  • 400 grame cuburi de roşii din conservă
  • 3 linguri busuioc proaspăt, tocat
  • 1 linguriţă oregano uscat
  • 4 linguri parmezan
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 foaie de dafin
  • 1 lingură rasă de zahăr
  • sare
  • pipersos Bechamel
  • 50 grame unt gras
  • 50 grame făină
  • 300 ml lapte gras călduţ
  • 4 linguri parmezan
  • 1/4 linguriţă nucşoară măcinată

Preparare

  1. Fierbeţi pastele al dente. Amestecaţi-le cu puţin ulei şi lăsaţi-le deoparte.
  2. Curăţaţi ceapa, usturoiul, morcovul şi ţelina.
  3. Tocaţi-le mărunt de mână, în mixer sau treceţi-le prin răzătoare.
  4. Tocaţi baconul sau pancetta.
  5. Încingeţi uleiul şi rumeniţi zarzavaturile pentru 4-5 minute, la foc mic, amestecând constant.
  6. Adăugaţi baconul şi lăsaţi-l să-şi elibereze aroma.
  7. Adăugaţi pasta de tomate şi mai sotaţi 30 de secunde.
  8. Adăugaţi carnea.
  9. Adăugaţi roşiile, vinul, dafinul, 1 lingură rasă de sare, busuiocul , oregano, zahărul şi 1 cană de apă.
  10. Acoperiţi şi lăsaţi să fiarbă la foc mic aproximativ 60 de minute până când carnea este bine pătrunsă şi sosul legat. Dacă este cazul, mai adăugaţi apă.
  11. Asezonaţi sosul cu sare şi piper după gust.
  12. Încingeţi cuptorul la 170 de grade.
  13. Până fierbe sosul faceţi şi bechamel-ul.
  14. Topiţi untul într-o crăticioară.
  15. Adăugaţi şi rumeniţi făina câteva secunde, fără să o prăjiţi.
  16. Adăugaţi laptele treptat, amestecând cu telul pentru a nu se forma cocoloaşe.
  17. Asezonaţi cu sare, piper şi nucşoară.
  18. Adăugaţi parmezanul şi amestecaţi bine.Montaj şi finisare
  19. Amestecaţi pastele cu sosul de roşii cu carne (mai puţin foaia de dafin, pe care o dați deoparte).
  20. Turnaţi pastele într-o tavă (de preferinţă de sticlă termorezistentă sau ceramică).
  21. Nivelaţi şi turnaţi sosul bechamel peste paste.
  22. Introduceţi la cuptor pentru 10-15 minute, la foc mediu, până se rumenesc la suprafaţă.
  23. Scoateţi tava, lăsaţi să se răcească şi serviţi.
  24. Pastele cu sos bolognese la cuptor se servesc calde, presărate cu parmezan şi piper proaspăt măcinat.

 

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 1 oră și 25 de minute

Porții: 6

print

3 Comentarii

  1. Super reteta! Am facut-o azi si a iesit de minune, e un adevarat deliciu, musafirii nu se mai puteau opri din mancat 🙂 Felicitări pentru site, din atatea retete interesante nici nu ma pot decide pe care sa o incerc următoarea!

Comments are closed.