tagliatelle alla bolognese Ragù este denumirea generică a sosurilor italiene pentru paste pe baza de carne. Denumirea provine de la verbul francez ragoûter (a crește pofta de mâncare, a îmbogăți gustul), de unde provine și ragoût – un soi de tocană franțuzească.
Ragu se face prin adăugarea de carne (tocată sau mărunțită) la o bază de legume tocate și sotate (în italiană această bază se numeste soffritto).

Ingrediente:

  • ragù alla bolognese (specific orașului Bologna) – baza de legume sotate (ceapă, țelină, morcov), carne tocată de vită, roșii, vin alb și condimente. Se servește cu tagliatelle.
  • ragù alla napoletana (specific orașului Napoli)  – baza de legume sotate (multă ceapă, țelină, morcov), carne de vită bucățele, roșii, vin roșu și condimente. Se servește cu spaghetti.
  • ragù alla barese (specific orașului Bari)  – baza de legume sotate (ceapă, țelină, morcov), carne tocată (orice fel – de vită, porc, miel sau chiar de cal), roșii , vin, condimente. Se servește cu paste scurte.

Ragù este și denumirea unei mărci comerciale aparținând companiei Unilever sub care se comercializează sosuri pentru paste (în prezent, aceste produse nu se găsesc în România).

print