Italienii numesc involtini această manieră de a umple şi a rula legumele dar, mai ales, carnea.  Pieptul de pui, umplut cu mozzarella şi fructe, şi înfăşurat în prosciutto are o savoare deosebită, greu de atins în alt mod de preparare. Iar aspectul spectaculos la servire al acestui preparat îl face cu  adevărat memorabil.

Porţii: 4

Timp de preparare: 1 oră

puiinvoltine59 Ingrediente:

  • 2 bucăţi piept de pui (fără piele, dezosat)
  • 200 grame mozzarella
  • 12 felii de prosciutto
  • 6 linguri dulceaţă de vişine
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • 50 de grame de unt
  • 100 ml supă de pui
  • 100 ml porto sau sherry
  • sare şi piper proaspăt măcinat

Preparare:

  1. Tăiaţi în jumătăţi piepţii de pui. Îndepăraţi-le fileul interior şi desfaceţi-i cu ajutorul unui cuţit ascuţit pentru a obţine 4 bucăţi de carne relativ plată.
  2. Bateţi carnea, uşor, cu ajutorul unui ciocan pentru şniţele pentru a se aplatiza uniform. Carnea trebuie să fie subţire. Aveţi grijă însă să nu o rupeţi.
  3. Tăiaţi mozzarella în bastonaşe groase cât degetul mic. Strecuraţi dulceţa de vişine. Păstraţi atât bucăţile de fructe cât şi siropul.
  4. Puneţi la fiert o oală încăpătoare cu apă şi o lingură rasă de sare.
  5. Săraţi şi piperaţi câte o bucată de piept de pui pe o parte. Aşezaţi pe fiecare bucată de piept de pui un rând de bastonaşe de mozzarella şi câte o lingură de fructe din dulceaţă. Rulaţi cu grijă pieptul de pui.(vezi galeria foto)
  6. Rupeţi 4 bucăţi de folie de aluminiu. Folia trebuie să fie dublă ca lungime faţă de pieptul de pui.
  7. Stropiţi fiecare folie de aluminiu cu puţin ulei de măsline pentru a preveni lipirea.
  8. Aranjaţi pe fiecare folie câte trei felii de prosciutto pe lăţime, poziţionaţi pieptul umplut peste şi rulaţi-l cu grijă astfel încât să fie bine acoperit cu prosciutto.
  9. Rulaţi totul, strâns, în folie de aluminiu. Veţi obţine patru bucăţi de “salam argintiu”.
  10. Fierbeţi rulourile în apa cu sare timp de 12 minute. Scoateţi-le din apă şi lăsaţi-le să se răcească bine.
  11. După ce s-au răcit, îndepărtaţi folia de aluminiu cu grijă şi scurgeţi bine rulourile. Presăraţi-le cu puţină sare şi piper.
  12. Topiţi untul în 2 linguri de ulei de măsline şi rumeniţi rulourile pe toate părţile.
  13. Scoateţi rulourile din tigaie şi puneţi-le deoparte. Adăugaţi în tigaie siropul din dulceaţă, supa de pui şi vinul de porto. Fierbeţi la foc mic până îşi reduce volumul la jumătate.
  14. Serviţi rulourile de pui tăiate în 3-4 jumătăţi cu sosul din tigaie.

Rulourile de pui cu mozzarella şi vişine se servesc cu risotto. Încercaţi-le cu [intlink id=”3388″ type=”post”]risotto milanez[/intlink] sau [intlink id=”7317″ type=”post”]risotto cu brânzeturi.[/intlink]

[warning]Aveţi grijă să nu puneţi mozzarrella până în capătul bucăţii de carne deoarece va fi greu de rulat.[/warning]

[tip]Rulourile de pui trebuie bine strânse în folie. De forma şi fermitatea lor depinde aspectul final al preparatului.[/tip]

[note]Reţeta originală se găteşte cu prune uscate în loc de dulceaţă de vişine. [/note]

print

1 comentariu

Comments are closed.