Spaniolii au o adevărată pasiune pentru crochete care sunt aperitivele calde numărul unu în acestă ţară. Şi au toate motivele să o facă! Versatile, ieftine – se pot face din resturi de la alte reţete – uşor de păstrat (se pot congela), ideale atât calde cât  şi reci, crochetele se regăsesc pe meniul aproape oricărui restaurant din Spania, fie că e vorba de o modestă tasca (bistro) sau un restaurant Michelin unde o să le găsim recompuse sau destructurate. Dar ce sunt crochetele?

Crochetele se fac dintr-un bechamel gros în care încorporăm alte ingrediente, după care le dăm formă (rotundă, bastonaşe, paralelipipede), le trecem prin pesmet şi le prăjim. Ca să vă faceţi o idee mai uşor, buletele de caşcaval pot fi considerate  crochete cu brânză. În reţeta de faţă se poate folosi atât prosciutto sau jamon cât şi bucăţi de carne gătită, rămase de la o friptură.

Reţetă: Crochete de carne

Ingrediente:

  • 250 grame de carne gătită, jamon sau prosciutto
  • 100 grame făină albă
  • 100 grame de unt
  • 1 litru de lapte gras
  • 1 ceapă mică
  • 3 căţei de usturoi
  • sare
  • piper
  • puţină nuşcoară măcinată (opţional)
  • pătrunjel tocat
  • 3 ouă
  • făină şi pesmet pentru pané
  • ulei pentru prăjit

Preparare:

  1. Curăţaţi şi tocaţi fin ceapa şi pisaţi usturoiul.
  2. Tăiaţi cubuleţe mici carnea sau treceţi-o prin maşina de tocat carne.
  3. Topiţi untul într-o tigaie şi sotaţi uşor ceapa timp de 5 minute la foc mediu.
  4. Adăugaţi usturoiul şi după câteva zeci de secunde făina.
  5. Nu lăsaţi făina să-şi schimbe culoarea, stingeţi cu lapte. Amestecaţi energic până obţineţi un sos bine legat pe care îl asezonaţi cu sare, piper şi nucşoară măcinată.
  6. Adăugaţi carnea tocată şi pătrunjelul tocat fin şi amestecaţi bine.
  7. Întindeţi amestecul într-o tavă, nivelaţi-l, acoperiţi-l cu folie de plastic şi lăsaţi-l să se răcească bine în frigider.
  8. După ce s-a răcit bine, formaţi chrochetele în forma dorită (bastonaşe cât un deget mare sau rotunde cât o chiftea).
  9. Bateţi ouăle cu puţină sare.
  10. Treceţi crochetele, succesiv ca la şniţele, prin făină, ou bătut şi pesmet.
  11. Prăjiţi crochetele în friteuza sau într-o tigaie adâncă în ulei bine încins.
  12. Scoateţi crochetele când sunt aurii.
  13. Se pot servi simple sau cu sosuri de gen barbeque, tartar  etc însoţite de alte aperitive sau murături.

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 10 minute

Porţii: 12

print