Cafeaua perfectă e diferită pentru fiecare dintre noi pentru că, nu-i aşa, e vorba de gusuturi. Cu toate acestea, câteva sfaturi pot îmbunătăţi substanţial gustul cafelei care nu trebuie să fie nici cafeaua cu amestecuri din epoca comunistă dar nici cea care colorează paharele de jumătate de litru de lapte cu siropuri pe care o vând lanţurile de cafenele moderne. Doar cafea.

Boabe, boabe şi iar boabe

Cafeaua trebuie să vină aşa cum o regăsim în natură: boabe. De ce e atâ de important? Pentru că prin procesul de măcinare şi în perioada de stocare foarte multe din uleiurile volatile din boabele de cafea, cele care dau aroma şi complexitatea finală a băuturii, se pierd prin oxidare. Din acest motiv cafea ideală este făcută din boabe de cafea măcinată chiar înainte de a prepara şi doar în cantitatea necesară. Până la 60% din aroma cafelei se poate pierde în 15 minute după măcinare!

Sigur, nu toţi avem la îndemână luxul de a avea boabe de cafea verde deşi în ultimii ani, în oraşele mari au apărut magazine de specialitate care o vând şi aşa. Dacă vă aventuraţi să vă prăjiţi propria cafea faceţi-o într-o tigaie cu fund gros, la foc mic spre mediu, amestecând din când în când, timp de aproximativ 12 minute. Nu o ardeţi, pentru că va avea un gust amărui care va distruge cafeaua.

Arabica

Robusta, Arabica sau în amestec? Eu aş spune exclusiv Arabica. Pentru că Robusta e o varietate puternică de cafea  – cultivată intens pentru cafea instant sau specialităţi din cafea – dar cu un gust prea puţin apetisant, în special dacă sunteţi un băutor de cafea neagră şi fără lapte. Dacă vreţi o cafea aromată mergeţi pe varietatea Arabica.  Dar pentru a menţine calitatea, stocaţi tot timpul boabele de cafea într-un recipient etanş, netransparent, într-un loc uscat şi rece,  departe de razele soarelui. Deşi există persoane care păstrează cafeaua în frigider, boabele îşi pot pierde umiditatea şi calitatea.

Măcinarea

Există aparate de cafea complexe care vin cu propria râşniţă de cafea dar cafeaua se poate măcina la fel de bine în râşniţa electrică. Însă unele dintre cele mai bune râşniţe sunt clasicele măcinătoare manuale, care zdrobesc boabele de cafea între roţile dinţate. Cafeaua se macină diferit pentru fitru (mai mare) sau pentru ibric şi expresso (fin). Personal prefer cafeaua espresso cu o proporţie mare de cafea 9 grame, pentru 25-30 ml de apă. Dar apreciez o cafea bună făcută la ibric, după model columbian sau etiopian, în care cafeaua este opărită în apă. Pentru ambele variante cafeaua trebuie să fie măcinată fin, aproape într-o pudră care se lipeşte uşor de mână.

Prepararea

Dacă aveţi un aparat de cafea modern nu trebuie să vă bateţi capul. Maşina râşneşte, încălzeşte şi proporţionează apa şi cantitatea de cafea. Pentru un espressor manual, cantitatea clasică de cafea este de 7 grame pentru o porţie, care se poate creşte până la 9-10. În ceea ce priveşte cantitatea de apă, ea poate varia de la o cafea foarte scurtă 12-30 ml de apă până la 50 ml. Temperatura la care se prepară cafeaua este 90 de grade Celsius. Dacă e mai mică, apa nu va extrage cafeina şi aroma iar dacă e mai mare va da un gust ars cafelei. Din acest motiv cafeaua se pune chiar în momentul în care se va face efectiv.

Zahăr, lapte, lapte condensat?

Gusturile nu se discută şi nu judec pe nimeni. Dar o cafea trebuie să aibă gust de cafea. Nu de lapte, nici de zahăr sau scorţişoară sau alte adaosuri care au fost alăturate cafelelor de proastă calitatea pentru a le masca asperităţile şi lipsa de aromă.

 

print