Plăcinta pescarului este – alături de cea a ţăranului şi a ciobanului – însăşi declaraţia bucătăriei britanice, felul care o defineşte cel mai bine. Pentru că plăcinta pescarului, şi nu “fish and chips”, este adevărata mâncare a poporului de pescari englezi, la fel cum cea a ţăranului (cu carne de vită) şi a ciobanului (cu carne de miel) sunt cele ale englezilor din interiorul insulei. Gătită tradiţional din egrefin sau cod, amestecat cu legume şi spanac, şi acoperită cu o crustă din piure de cartofi, plăcinta pescarului este o mâncare de familie, adorată de către englezi în zilele reci de iarnă.
Porţii: 4
Timp de preparare: 1 oră
- 5 cartofi mari
- 500 grame file egrefin sau cod (fără piele)
- 2 ouă mari
- 2 mâini bune de spanac proaspăt (sau o pungă de 400 de grame de frunze congelate)
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 2 linguri de ulei
- 300 mililitri de smântână dulce
- 2 mâini de brânză cheddar sau parmezan dată pe răzătoare
- 50 grame de unt
- 1 lămâie
- 1 lingură rasă de muştar englezesc
- 1 mână de pătrunjel tocat mărunt
- 1 linguriţă rasă de nucsoara rasă
Preparare:
- Curăţaţi şi tăiaţi cuburi cartofii. Curăţaţi şi tocaţi mărunt ceapa şi morcovul. Tăiaţi peştele fâşii. Extrageţi sucul din lămâie.
- Încingeţi cuptorul la 220 de grade.
- Puneţi cartofii la fiert în apă cu sare. Lăsaţi cartofii să fiarbă timp de 2 minute şi adăugaţi în acelaşi vas cele două ouă în coajă, spălate în prealabil.
- Lăsaţi vasul cu ouăle şi cartofii pe foc încă 8 minute, după care trageţi-l deoparte.
- Scoateţi ouăle dintre cartofi, răciţi-le sub jet de apă rece.
- Opăriţi spanacul. Stoarceţi-l apăsând uşor în sită pentru a elimina excesul de apă.
- Curăţaţi ouăle de coajă şi tăiaţi-le în sferturi, pe lungime.
- Încingeţi uleiul într-o tigaie. Sotaţi uşor ceapa şi morcovul timp de 5 minute la foc mic.
- Adăugaţi în tigaie smântâna dulce şi lăsaţi-o să dea un clocot. Trageţi tigaia de pe foc şi adăugaţi brânza, sucul de lămâie şi pătrunjelul.
- Ungeţi un vas de lut sau de sticlă termorezistentă cu puţin ulei. Amestecaţi sau aşezaţi în straturi succesive spanacul, ouăle şi peştele.
- Turnaţi sosul de smântână cu brânză peste fără să amestecaţi.
- Faceţi un piure din cartofii fierţi amestecaţi cu untul, nucşoara, sare şi piper.
- Turnaţi piureul peste amestecul din vasul termorezistent şi nivelaţi-l.
- Introduceţi vasul la cuptor pentru aproximativ o jumătate de oră, până crusta de cartofi prinde a se rumeni frumos.
Plăcinta pescarului se serveşte fierbinte, ca atare sau cu garnitură de legume fierte.
[tip]Obligatoriu pentru o adevărată plăcintă a pescarului este să aibă modele făcute cu furculiţa. Presaţi pur şi simplu din loc în loc, să nu cumva să spună cârcotaşii că nu e o plăcintă autentică.[/tip]
[tip]Opţional, se pot adăuga două linguri de cheddar ras peste piure înainte de a fi introdus vasul la cuptor.[/tip]