Navarin-ul de miel este o tocăniţă clasică franţuzească, al cărei nume este dat de navet (nap, în franceză). O mâncare completă, gustoasă şi tihnită, gătită pe îndelete, rețeta de navarin de miel s-a impus ca una dintre reţetele clasice “de cratiţă” ale bucătăriei universale. Napul, deşi definitoriu pentru reţeta tradiţională, poate fi înlocuit cu alte rădăcinoase, mai parfumate, cum ar fi păstârnacul sau ţelina.

Vezi aici și rețeta de Stifado.

Reţetă: Navarin de miel

navarin de miel

Ingrediente:

  • 1 kg pulpă de miel dezosată
  • 80 ml ulei
  • 40 g unt
  • 1 ceapă
  • 2 roșii
  • 1 lingură pastă de tomate
  • 1 lingură făină
  • 1 bouquet garni
  • 3 căței de usturoi
  • 150 g mazăre
  • 1 morcov
  • 2 napi
  • 10 cartofi noi
  • pătrunjel verde
  • sare și piper

Preparare:

  1. Pregătiți legumele. Spălați-le și curățați-le. Tocați ceapa fin; tăiați morcovul rondele sau lăsați-i întregi dacă sunt noi; tăiați napii în sferturi; decojiți și tocați roșiile; tocați usturoiul; tăiați cartofii cuburi mari – dacă sunt mici îi puteți lăsa întregi.
  2. Încălziți cuptorul la 200 grade Celsius.
  3. Tăiați carnea de miel cuburi potrivite.

    [tip]Dacă pulpa de miel are grăsime prea multă, îndepărtați-o cu un cuțit înainte de preparare.[/tip]

  4. Încingeți uleiul într-o tigaie și rumeniți carnea de miel. În funcție de mărimea tigăii, puteți prăji carnea în mai multe ture. După ce se rumenește, scoateți carnea la scurs.
  5. Puneți untul la topit într-o cratiță mare (aici veți pune toate ingredientele) ce poate fi băgată la cuptor.
  6. Adăugați ceapa și căliți-o 5 minute, fără să se rumenească.
  7. Adăugați pasta de tomate și roșiile și fierbeți câteva minute la foc mic.
  8. Adăugați usturoiul și amestecați bine.
  9. Adăugați carnea de miel și pudrați totul cu făina. Nu amestecați.
  10. Băgați cratița la cuptor 5 minute (fără capac).
  11. Scoateți cratița din cuptor și puneți-o pe aragaz la foc mediu. Amestecați bine și adăugați 1.5 l apă fierbinte.
  12. Fierbeți câteva minute și adăugați bouquet garni. Potriviți de sare și piper.
  13. Băgați cratița din nou la cuptor (acoperită cu un capac) pentru 1 oră.
  14. Separat, fierbeți mazărea dacă nu e din conservă. Dacă e din conservă, scurgeți-o de zeamă și clătiți-o cu apă rece.
  15. Scoateți cratița din cuptor și puneți-o la foc mediu.
  16. Adăgați morcovul, napii și cartofii și fierbeți totul 15 minute.
  17. Adăugați mazărea și mai țineți totul pe foc încă 15-20 de minute până se înmoaie bine cartofii și carnea.
  18. Adăugați pătrunjel tocat înainte de servire.

Timp de pregătire: 45 minute

Timp de gătire: 2 ore

Porții: 4

print