Deşi în mod tradiţional pentru noi carnea de miel e mai degrabă un aliment sezonier, prezent mai mult pe masa de Paşte şi primăvara decât în restul anului, în ultimul timp a devenit o prezenţă obişnuită în magazine, astfel încât se cuvine să-i arătăm mai multă atenţie. Dar cum se prepară carnea de miel pentru a obţine mai multă diversitate? Mai jos vă prezentăm cele mai potrivite conimente pentru a le asocia cărnii de miel.

Chimion

A nu se confunda cu chimenul, chimionul e un condiment clasic asociat cărnii de miel, în special în bucătăriile orientale unde e o prezenţă obişnuită. Gustul  chimionului se potrivește bine cu aroma “de vânat” a cărnii de miel. Puteți folosi semințele măcinate, cum se folosesc în modul tradițional în bucătăriile arabe, dar le puteți folosi și întregi. În ambele cazuri, vor forma o crustă plăcută pe carnea miel. De asemenea, își vor infuza aroma în grăsimea mielului pe măsură ce se topește. Dacă gătiți mielul la grătar, gustul uşor amărui al chimionului va merge bine cu aroma de fum pe care o aduce gătitul cu flacără deschisă.

Rozmarin
Specific bucătăriilor din sudul Europei, rozmarinul este un alt condiment clasic pentru miel și aduce o notă de conifere aromelor puternice ale mielului. Se asortează bine cu alte ierburi și condimente de pe această listă, inclusiv usturoi și piper negru. Metoda tradițională constă în tocarea frunzelor de rozmarin și frecarea cărnii de miel cu ele, în special dacă e fript la cuptor sau pe grătar. Puteți adăuga crenguțe întregi sau frunze mărunțite dacă fierbeți mielul. E ideal şi pentru marinarea cărnii de miel.

Usturoi

Notele puternice de usturoi funcționează bine cu majoritatea cărnurilor, inclusiv mielul, aşa cum bine o ştiu românii. Când vine vorba de miel, cu cât folosești mai mult usturoi, cu atât va fi mai bine să concureze cu aroma intensă a cărnii în sine. Usturoiul este un adaos excelent atât pentru rozmarin, cât și pentru chimion, deoarece se combină bine cu cele două arome.

Piper negru

Deşi pare banal să spunem asta, piperul negru este condimentul savuros universal. Poate funcționa cu tot felul de legume și cărnuri. Este atât de versatil încât ți-ar fi mai ușor să numești alimentele pe care nu le îmbunătățește decât le-ai numi pe cele pe care le face. Piperul negru funcționează bine cu celelalte condimente de pe această listă, adăugând o căldură ușoară și o aromă ușoară de pin.

Amestec de pudră de curry

Dacă doriți un condiment care să surprindă cele mai importante arome care se potrivesc bine cu carnea de miel, pudra de curry este una dintre cele mai bune opțiuni. Pudra de curry este un amestec de condimente creat cu scopul de a face mirodeniile indiene atrăgătoare pentru europeni. Ingredientele pot varia de la un amestec la altul, dar cele mai multe includ schinduf, turmeric și chimion, împreună cu alte condimente utilizate în mod obișnuit în bucătăria indiană. A fost întotdeauna o opțiune de condiment universal, mâncărurile de miel fiind printre aplicațiile tradiționale. Pudra de curry poate fi folosită ca marinată uscată sau în tocănițe și alte feluri de mâncare umede.

Oregano

Oregano este o altă plantă excelentă care este suficient de puternică pentru a complimenta aroma de miel. Deși s-ar putea să nu funcționeze alături de orice altă aromă de pe această listă, se va combina bine cu cele mai versatile dintre ele, inclusiv usturoi și piper negru. Oregano se potrivește mai bine mâncărurilor de miel în stil mediteranean decât celor orientale.

Baharat

La fel ca pudra de curry, baharat este un amestec de condimente care poate fi folosit într-o varietate de reţete. Baharat este un amestec din Orientul Mijlociu, iar mielul este una dintre cărnurile la care este folosit în mod obișnuit. Amestecurile Baharat variază, dar includ de obicei cardamom, piper negru și cuișoare. Pe scurt, conține condimente care sunt suficient de puternice pentru a îndulci aroma mielului.

Şi, tu, cu ce condimentezi carnea de miel?

print