Carnea de miel e prin definiţie cea mai populară alegere pentru masa de Paşte, fie că vorbim de o friptură rafinată sau de o mai modestă tocăniţă la ceaun. Pentru anul acesta însă vă propunem să deschideţi chiar sezonul de grătar cu această ocazie specială şi să pregătiţi cotlete de miel cu miere, vin şi rozmarin, fripte deasupra jarului. Pentru că ce poate să  fie mai bun decât să  combini mielul şi  vinul în aceeaşi farfurie pe masa de Paşte? O reţetă italiană prin excelenţă, în care rozmarinul se poate înlocui – dacă aveţi ceva împotriva lui –  cu salvie sau busuioc, fără să pierdeţi din bucuria întregului.

Reţetă: Cotlete de miel cu miere şi vin

Ingrediente:

  • 16 cotlete de miel
  • 2 căţei de usturoi
  • 3 linguri de miere
  • 3 linguri de vin alb sec
  • 5 linguri de ulei de măsline
  • 1 crenguţă mică de rozmarin (nu exageraţi cu el deoarece e foarte puternic)
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Preparare:

  1. Ştergeţi bine cotletele de miel cu şerveţele de hârtie.
  2. Curăţaţi şi pisaţi usturoiul.
  3. Tocaţi rozmarinul.
  4. Amestecaţi usturoiul cu rozmarinul, mierea, vinul, uleiul de măsline, 1 linguriţă rasă de sare şi puţin piper măcinat.
  5. Frecaţi bine cotletele de miel cu marinata obţinută.
  6. Lăsaţi carnea să se marineze timp de minim 30 de minute, cât timp faceţi focul, în mod ideal 2 ore.
  7. Pregătiţi jarul.
  8. Scurgeţi bine cotletele de marinată, mierea are tendinţa de a se arde repede pe grătar dar păstraţi marinata.
  9. Frigeţi cotletele pe ambele părţi la foc mediu spre puternic, cu grijă să nu se ardă,
  10. Serviţi cu legume la cuptor sau, pentru o versiune mai lejeră, cu legume gătite la abur.
  11. Cotletele se pot servi stropite cu restul de marinată sau alte sosuri pentru friptură, în special cele dulci şi fructuate.

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 20 minute

Porţii: 4

print