Când primăvara ţi se pare încă departe pentru a face un grătar la iarbă verde şi postul Paştelui prea lung pentru a te bucura de carne, poţi încerca un un mix de legume preparat la grătarul electric sau tigaie cu o vinegretă specială care va scoate în evidenţă dulceaţa legumelor.

Puteţi folosi mai multe tipuri de legume dar, ca de obicei, unele sunt mai potrivite decât celalte. Dovleceii, vinetele, ardeiul gras, ceapa şi ciupercile sunt în general combinaţie câştigătoare. Încercaţi să alegeţi culori vii pentru un contrast vizual plăcut: dovlecei cu coaja verde închis (zuchinni), ardei roşii sau galbeni, ceapă albă sau roşie etc. O garnitură de lux sau un fel de mâncare în sine? Dumneavoastră alegeţi.

Reţetă: Mix de legume la grătar cu vinegretă de măr

Ingrediente:

  • 2 dovlecei
  • 2 vinete
  • 2 ardei
  • 20 de ciuperci
  • 1 ceapă mare
  • 4 căţei de usturoi
  • 1 linguriţă de zahăr
  • 200 ml de ulei
  • 3 linguri de oţet alb
  • 5 linguri de suc de măr
  • cimbru uscat
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi şi pisaţi usturoiul.
  2. Amestecaţi jumătate din usturoi cu 150 ml de ulei, o linguriţă de sare, un vârf de cuţit de cimbru şi piper.
  3. Spălaţi dovleceii, vinetele şi ardeiul, curăţaţi ceapa şi ciupercile.
  4. Îndepărtaţi capetele vinetelor şi dovleceilor şi tăiaţi-i în felii groase (între 1 şi 2 degete grosime).
  5. Tăiaţi “feţele” ardeilor. Din fiecare ardei trebuie să obţineţi 4-5 bucăţi.
  6. Tăiaţi ceapa în rondele groase, astfel încât să le puteţi întoarce pe grătar.
  7. Ciupercile, în funcţie de dimensiuni, se gătesc cu picior (dacă sunt mici) sau fără.
  8. Stropiţi toate legumele cu amestecul de ulei aromat. Vinetele şi ciupercile au nevoie de mai mult decât ardeiul sau ceapa, aşa că acordaţi-le mai multă atenţie.
  9. Încălziţi grătarul la temperatură medie spre mare şi frigeţi toate legumele. Încercaţi să nu gătiţi legumele exagerat de mult pentru a nu se rupe. Trebuie să fie frumos rumenite în exterior dar să-şi păstreze textura în interior.
  10. Scoateţi toate legumele pe un platou de servire.
  11. Amestecaţi 50 ml de ulei de măsline cu restul de usturoi pisat, oţetul, sucul de măr, zahărul, puţină sare, cimbru şi usturoi. Probaţi amestecul, trebuie să fie dulce acrişor, plăcut aromat.
  12. Stropiţi legumele cu dressingul obţinut cât sunt încă calde. Lăsaţi să se pătrundă minim 15 minute înainte de servire.
  13. Serviţi legumele ca atare, cu orez sau cuşcuş, sau ca garnitură.

Timp de pregătire: 40 minute

Timp de gătire: 20 minute

Porţii: 4

print