O delicatesă lacto-vegetariană pe măsura bucătăriei italiene! Chiar şi marii iubitori ai cărnii se vor opri o clipă asupra unei porţii de lasagna umplută cu vinete, roşii şi ardei, ninsă din belşug cu parmezan.

Porţii: 6

Timp de preparare: 80 de minute

lasagnaveg52

Ingrediente:

  • 18 foi de lasagna (aproximativ 300 g uscate)
  • 1 ceapă mare
  • 4 căţei de usturoi
  • 2 vinete
  • 2 ardei graşi
  • 3 roşii decojite (sau o cutie de cubuleţe de roşii în bulion)
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 300 ml supă de legume
  • 1 lingură frunze tocate de busuioc
  • 1 lingură rasă de zahăr
  • 1 lingură de unt
  • 1 lingură făină
  • 300 ml lapte
  • 1 linguriţă nucsoara
  • 160 grame parmezan ras
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa şi usturoiul. Scoateţi cotoarele şi seminţele ardeilor. Răzuiţi parmezanul şi împărţiţi-l în patru părţi egale.
  2. Tocaţi ceapa, roşiile şi usturoiul. Tăiţi vinetele şi ardeii cubuleţe sau julienne.
  3. Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă sau cratiţă.
  4. Sotaţi ceapa şi usturoiul până când ceapa devine sticloasă.
  5. Adăugaţi vinetele şi ardeii graşi şi amestecaţi până se înmoaie bine.
  6. Adăugaţi roşiile, pasta de tomate,  supa de legume şi zahărul.
  7. Lăsaţi să fiarbă totul, la foc mic timp de 20-25 de minute, amestecând constant, până când legumele s-au înmuiat şi lichidul a scăzut. După ce amestecul s-a legat, luaţi tigaia de pe foc, adăugaţi frunzele de busuioc tocate, asezonaţi cu sare şi piper.
  8. Până se leagă amestecul de legume, preîncălzişi cuptorul la 160 de grade Celsius.
  9. În paralel, înmuiaţi foile de lasagna într-o tavă în apă clocotită care să le acopere, timp de 10 minute.
  10. Preparaţi un sos Bechamel. Topiţi untul într-o tigaie şi adăugaţi făina. Înmuiaţi făina în unt topit, fără a o prăji. (vezi foto). Stingeţi totul cu lapte şi fierbeţi la foc mic, amestecând continuu cu un tel pentru a evita formarea cocoloaşelor. Va trebui să obţineţi o cremă consistentă.  Adăugaţi nucşoara rasă, o parte  din cantitatea de parmezan (50 de grame), sare şi piper după gust.
  11. Pentru montarea lasagnei pregătiţi o formă termorezistentă.
  12. Ungeţi forma cu ulei şi formaţi un strat din foi de lasagna a căror margini trebuie să se suprapună astfel încât să acopere fundul formei.
  13. Adăugaţi jumătate din amestecul de legume. Nivelaţi-l cu ajutorul unei linguri şi adăugaţi jumătate din sosul Bechamel. Presăraţi  o parte din parmezan (50 grame).
  14. Întindeţi încă un strat de foi de lasagna. Turnaţi şi nivelaţi restul de amestec de legume.
  15. Adăugaţi ultimul strat de foi de lasagna şi acoperiţi-l cu restul de Bechamel.
  16. Presăraţi o parte de parmezan şi introduceţi forma la cuptor pentru 20 de minute la foc mic spre mediu.

Lasagna vegetariană se serveşte caldă, pudrată cu abundenţă din restul de parmezan ras.

[warning]Aveţi grijă când înmuiaţi foile de lasagna: puneţi-le să se înmoaie într-un vas întins pentru a preveni lipirea dintre ele.[/warning]

[note] Numărul foilor de lasagna depinde de dimensiunea lor şi a vasului în care se prepară. [/note]


_____________________________________________
print