Kati tészta sau Kati neni tészta (prajitura lui tanti Kati), supranumită şi prăjitura cu foaie zdrobită, este una dintre prăjiturile tradiţionale maghiare care şi-a clădit o reputaţie de neclintit în Ardeal, în special pe masa de Paşte sau Crăciun. Aşa după cum îi spune şi numele, Kati tészta este o prăjitură dată de la o scară de bloc la alta, copiată de pe o hârtie îngăbenită în caietul de reţete al familiei, cu pagini aromate accidental cu rom sau vanilie. Cu un gust delicat, ale cărui irizaţii de rom amintesc de un rafinat salam de biscuiţi, Kati tészta este una dintre puţinele reţete tradiţionale care s-au transmis mai departe fără să fie alterate pe parcurs.

Mulţumim prietenei noastre, Adina C., pentru manuscrisul reţetei :); compoziţia am finisat-o conform gusturilor noastre.

Porţii: 12

Timp de preparare: 1 oră (plus 4 oră la rece)

Kati teszta

Ingrediente:

  • 500 grame făină
  • 1 praf de copt
  • 300 grame de zahăr
  • 400 grame de unt
  • 3 ouă (sau 4 dacă sunt mici)
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • 3 linguri gem de vişine
  • 1 lingură pudră de cacao
  • 50 ml de rom brun (sau 20 ml de rom plus 40 de lapte)
  • 150 grame zahăr pudr
  • câteva linguriţe de lapte cald

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius.
  2. Amestecaţi făina cu plicul de praf de copt.
  3. Separaţi gălbenuşurile de albuşuri. Păstraţi ambele părţi ale ouălor.
  4. Adăugaţi 150 de grame de unt, găşbenuşurile, 150 de grame de zahăr, 1 plic de zahăr vanilat, coaja de lămâie şi câteva linguriţe de lapte cald.
  5. Frământaţi aluatul până se dizolvă granulele de zahăr.
  6. Împărţiţi aluatul în 3 bucăţi egale.
  7. Pregătiţi 3 hârtii de copt egale ca suprafaţa cu fundul unei tăvi de copt întoarse cu gura în jos.
  8. Întindeţi fiecare bucata de aluat pe hârtia de copt, puneţi foaia pe tava întoarsă cu gura în jos şi coaceţi timp de aproximativ 8 minute.
  9. Scoateţi foile şi lăsaţi-le să se răcească.
  10. Alegeţi cea mai imperfectă foaie şi zdrobiţi-o.
  11. Amestecaţi foaia zdrobită cu restul de unt (250 grame) tăiat cubuleţe, restul de zahăr (150 de grame), zahărul vanilat, gemul, 30 ml rom (sau 10 ml de esenţă) şi pudra de cacao pentru a obţine o cremă consistentă.
  12. Împărţiţi în 2 restul de rom sau de esenţă amestecată cu lapte cald, pentru a însiropa cele două foi.
  13. Stropiţi prima foaie cu jumătate din cantitatea de rom (sau rom cu lapte).
  14. Întindeţi crema.
  15. Adăugaţi cealaltă foaie şi însiropaţi-o cu restul de rom.
  16. Bateţi pe foc, într-un vas bain-marie, albuşurile de ou cu zahărul pudră. Albuşurile trebuie să se lege şi să devină foarte cleioase.
  17. Întindeţi spuma de albuş obţinută peste ultima foaie. Opţional, o puteţi decora cu dosul unei furculiţe.
  18. Lăsaţi prăjitura la rece pentru patru ore până spuma de la suprafaţa se întăreşte.

_________________________________________________
print

14 Comentarii

  1. ce apetisant arata! 🙂

    asta o mai facea si bunica si cum de curand i-am furat vechiul ei szakacs konyv cu toate bucatelele de hartie scrise in graba si pline de faina, cred ca ma apuc si eu la mine acasa de astfel de bunatati :))

  2. reteta de la Kati teszta este gresita de la foi . Am facut-o si daca nu adaugi lapte sau smantana la aluat nu se poate framanta nu se leaga este sfaramicios dupa cum sant date cantitatile si incredientele mentionate mai sus

    • @liliana, ai mare dreptate. Nu stiu cum ne-a scăpat detaliul asta.Evident ca in reteta si in aluat exista laptele de care zici (cam 4-6 linguri). Multumim de atentionare, am adaugat, si scuze daca ti-am stricat prajitura. Sper sa ne revansam.

  3. Cred ca este delicioasa prajitura,am sa incerc si eu sa o fac si poate am sa va postez si eu pe forum cateva din prajituile pe care le fac eu…foarte bine ar fi daca la retele de aici s-ar posta si cate un filmulet 😀 ..pentru ca este mult mai usor sa inveti sa faci ceva bun, uitandu-te la altcineva cum pregateste preparatul(de ex.cum este salamul de biscuiti).:*

  4. MULTUMESC PENTRU POSTARE E PRAJITURA MEA PREFERATA!!!
    EU AM FACUT PRAJITURA DAR TURNATA..LA NOI ACASA ASA FACEA MAMA REETETA DE KATI..E MAI USOR SI MAI RAPID:)…IAR ALAUATUL PENTRU A TREIA FOAIE L-AM RULAT SI AM ACOPERIT CA UN GRILAJ CREMA!!!

    • caise, visine, un gem acrisor. visine era in caietul de retete primit de noi. gusturile raman de nediscutat

Comments are closed.