Jumările de porc (numite regional şi jumeri sau jumere) sunt cea mai modestă parte a “porcăriilor” care se săvârşesc la tăierea porcului. Deopotrivă procedeu de extragere a grăsimii de porc cât şi reţetă din care rezultă de fapt două produse: jumările şi untura. Rețeta de jumări de porc de mai jos conține și boia pentru culoare și aromă.

Reţetă: Jumări de porc

jumari de porc

Ingrediente:

  • grăsime de porc crudă, cu sau fără şorici (preferabil cu nişte cărniţă)
  • sare
  • apă
  • boia de ardei dulce şi piper negru măcinat

Preparare:

  1. Grăsimea de porc se taie din cuţit în cuburi cu latura de aproximativ 4 centimetri. Puneţi grăsimea la foc într-un vas în care adăugaţi 1-2 căni de apă, în funcţie de cât de întins este vasul. Apa previne doar lipirea iniţială a grăsimii şi se va evapora pe parcurs.
    [note]În funcţie de intenţia dumneavoastră, cuburile se pot tăia mai mari sau mai mici. Dacă vă interesează în special să obţineţi cât mai multă untură, tăiaţi cuburile mai mici. Jumările vor fi însă mai uscate.[/note]
  2. Adăugaţi 2 linguri de sare.
  3. Fierbeţi/frigeţi la foc mic aproximativ 1 oră, până când jumările sunt rumenite şi plutesc în untura rezultată.
  4. Scoateţi cu spumiera jumările din untură şi transferaţi-le într-o strecurătoare aşezată deasupra unui vas.
  5. Presaţi pentru a extrage restul de grăsime.
  6. Scoateţi jumările într-un vas şi presăraţi-le cu sare şi, după gust, cu boia de ardei dulce. Le va da o culoare frumoasă şi un gust mai interesant.
  7. Strecuraţi untura şi după ce s-a răcorit turnaţi-o în borcane sau în oale de lut bine spălate (fără detergent) şi uscate.
  8. Jumările de porc se consumă ca atare, pe platourile de aperitive de iarnă, alături de cârnaţi (prospeţi sau prăjiţi), caltaboşi, tobă, brânză de burduf sau telemea, etc. sau se pot folosi la rețeta de pogăcele.

 

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 1 oră

print