Jamón este cuvântul spaniol pentru șuncă, dar folosit internațional desemnează șunca spaniolă, uscată, din carne de porc.

Există 2 tipuri de jamón:

  • jamón serrano – șuncă uscată din porc (cuvântul serrano înseamnă “de la munte”)
  • jamón iberico – șuncă uscată de calitate superioară ce conține carne de porc iberic  (se mai numeșta pata negra)

madrid_1506 Calitatea și prețul sunt date de specia de porc din care se prepară jamón-ul, dar mai ales de alimentația porcului. Jamón iberico (varianta mai scumpă de jamón) are, la rândul lui, 3 categorii de calitate:

  • jamón iberico de bellota – cea mai scumpă varietate de șuncă uscată spaniolă, preparată din carne de porc iberic, hrănit doar cu ghindă
  • jamón iberico de recebo – șuncă uscată spaniolă, preparată din carne de porc iberic, hrănit cu o combinație de ghindă și cereale
  • jamón iberico de pienso – varianta simplă de jamón iberico din carne de porc iberic, hrănit cu cereale

În România se comercializează jamón serrano (fie gata ambalat, fie feliat pe loc la raionul de mezeluri).

Jamón-ul este asemănător cu varianta italiană de șuncă uscată – prosciutto crudo – cu care poate fi înlocuit în rețete.

Vezi aici rețetele ce conțin jamón.

print