Cartoful dulce (Ipomoea batatas) este din ce în ce mai prezent în piețe și supermaketuri, dar și pe meniurile restaurantelor. Care este povestea lui și de ce este considerat o delicatesă vă povestim în articolul de mai jos.

Deși este o plată care iubește căldura și lumina soarelui, cartoful dulce a început să fie cultivat și în România. Condițiile de cultivare sunt mult mai restrictive față de cartof, pentru că planta nu tolerează înghețul, iar recoltarea se face după aproximativ 150 de zile ceea ce îl face un produs mai scump la raft comparat cu cartofii și alte rădăcinoase. În funcție de varietate, cartoful dulce poate avea miezul alb, portocaliu sau mov. Cu cât este mai colorat, cu atât mai mare conținutul de vitamina A.

Originar de pe continentul american, cartoful dulce a fost introdus mai apoi în Asia, Europa și Africa fiind una din principalele culturi și fiindcă are puțini dăunători. Rareori este necesară aplicarea de insecticide, ceea ce face această plantă să fie preferată de agricultori.

Care sunt principalele diferențe între cartoful dulce și cartof?

  • Fac parte din familii diferite.
  • Frunzele cartofului dulce sunt comestibile pe când cele ale cartofului nu.
  • Cartoful dulce este o sursă excelentă de vitamina A și calciu.
  • Există peste 1000 de varietăți de cartof dulce ce se cultivă în toată lumea, iar varietăți de cartofi peste 4000.

Frunzele de cartof dulce se folosesc la gătit la fel ca frunzele de spanac: înăbușite, trase la tigaie sau în salate. Sunt folosite și ca plantă medicinală pentru diverse afecțiuni ale pielii: furuncul sau eczeme. De asemenea, fiind o plantă agățătoare cu frunze foarte frumoase este adesea folosită pentru decorarea grădinilor și caselor.

Frunzele de cartof dulce sunt bogate în antioxidanți, vitamine și minerale dar au și marele avantaj că nu sunt atât de contaminate ca alte frunze folosite în monoculturi ca spanacul sau salata. Bogate în nutrienți dar sărace în calorii, frunzele de cartof dulce sunt adevărate pastile de slăbit când vine vorba de diete hipocalorice.

Cum se gătește cartoful dulce?

Similar cu cartoful normal, cartoful dulce poate fi găsit la cuptor, fiert prăjit sau copt în jar. Este bogat în fibră (mai ales coaja), astfel că se recomandă să fie gătit cu tot cu coajă, după ce este curățat și spălat bine.

Fiind o sursă de amidon, cartoful dulce poate fi folosit la îngroșarea sosuriilor, supelor creme sau direct în piureuri. Se poate folosi în paste tartinabile sau în burgeri vegetarieni. Se poate prăji la fel ca un cartof deși gustul său e mai dulce așa că are nevoie de mai multe condimente.

Înlocuiește cartoful cu un cartof dulce în rețeta ta favorită de cartofi copți. Se poate umple cu brâză sau cu orice alt topping fiindcă este un aliment versatil.

Fiert la aburi, se poate adăuga ca garnitură la fripturi; tăiat cuburi se poate adăuga în ciorbe, tocănițe sau curry.

Există și tăieței din cartof dulce ce se folosesc mai ales în Coreea care se numesc Japchae. Avantajul acestor tăieței este că nu conțin gluten și pot fi un substitut excelent al pastelor în dietele adaptate pentru cei care suferă de celiachie.

Dar să nu uităm că textura și dulceața cartofului dulce îl face un candidat ideal și pentru deserturi, la fel ca dovleacul. Se poate adăuga în brownie, biscuiți, plăcinte sau clătite.

 

print