Se vorbește tot mai mult despre dieta ketogenică sau dieta keto mai ales în legătură cu pierdea în greutate. Dar ce este dieta keto și când este recomandată? Este o dietă ce se poate ține pe termen lung?

Ce este dieta ketogenică?

Dieta ketogenică este o dietă bogată în grăsimi, cu o cantitate moderată de proteine și cu un conținut extrem de redus de carbohidrați. Este o dietă terapeutică ce a fost folosită de-a lungul timpului pentru a reduce crizele severe de epilepsie la copii. Cetoza, starea indusă în corp prin formarea corpilor cetonici, ajută la ameliorarea sau chiar dispariția crizelor de epilepsie. Cetoza apare atunci când corpul, neavând acces la carbohidrați care sunt principala sursă de energie ce se transformă în glucoză, apelează la grăsimi pentru a produce energie.

Această dietă gândită terapeutic a fost îmbunătățită de-a lungul timpului și face încă parte din protocolul spitalicesc în anumite țări din Europa și în Statele Unite pentru a ajuta pacienții care nu răspund tratamentului clasic cu medicamente anticonvulsive. Fiind vorba în special de copii, dieta nu este concepută pentru pierderea în greutate.

Dieta keto pune accentul pe consumul de grăsimi (80% din totalul caloric dintr-o zi), 5% carbohidrați și 15% proteină. Un consum ridicat de proteină poate împiedica producerea cetozei așa că grăsimile rămân principala sursă în acest tip de dietă. Alimentele care sunt interzise sunt cele bogate în carbohidrați: orice tip de cereală și produs relaționat ca pâine, paste, produse de patiserie, orez, porumb; cartofi și orice alt tip de legumă bogată în amidon, fructele, leguminoasele. Se pot consuma alimente bogate în grăsimi saturate ca slănina, bacon, unt, gălbenușuri de ouă dar și grăsimi nesaturate ca cele prezente în nuci, alune, avocado, uleiuri vegetale sau pește albastru.

Grăsimile sunt prezente în fiecare masă și există chiar și tipuri de cafea în care se adaugă unt pentru a se asigura aportul de grăsimi.

Este recomandată dieta keto pentru slăbit?

În primul rând trebuie făcută o diferență importantă între dieta keto (dieta terapeutică) și o dietă săracă în carbohidrați. Așa cum am menționat mai sus, dieta keto nu a fost gândită pentru a piede din greutate ci pentru a trata episoadele de epilepsie. Există și studii în care acest tip de dietă, asociată cu perioade de post negru, este folosită pentru pacienți cu alte tipuri de boli ca Alzheimer sau Parkinson. Rezultatele în acest caz nu sunt încă la fel de relevante ca în cazul epilepsiei.

Pe terment scurt, cu dieta keto s-au îmbunătățit parametrii metabolici în pacienți cu diabet de tip II și în cei cu obezitate. Pe lângă pierderea în greutate, s-au îmbunătățit anumiți markeri ca presiunea arteriară, nivelul de colesterol și trigliceride, rezistența la insulină. Pierderea în greutate pe termen scurt se datorează în principal următorilor factori, așa cum reiese din studii:

  • Efectual de sațietate și lipsa de “pofte” datorită conținutului mare de grăsimi.
  • Reducerea nivelului hormonilor ce stimulează apetitul (grelina și insulina) datorită cantităților mici de carbohidrați.
  • Rolul corpilor cetonici în reducerea senzației de foame.
  • Creșterea nivelului metabolic prin cetoză (corpul necesită mai multe calorii pentru a transforma grăsimile în energie).

Pentru pierderea în greutate, însă, dieta keto nu este o opțiune viabilă pe termen lung din cauza numeroaselor efecte secundare pe care le cauzează: constipație, osteoporoză, pietre la rinichi, gută. Aceste efecte secundare se generează din cauza deficienței de nutrienți, în special vitamine și minerale.

Însă, dietele sărace în carbohidrați cum este Dieta Atkins de exemplu sunt o posibilă alternativă pentru a da un șoc corpului și a începe să piardă din excesul de grăsime.

print