Delicatesă de sezon, aşteptată cu nerăbdare toată primăvara, pepenele verde are o viaţă scurtă dar intensă. Dulce şi răcoros, bogat în zaharuri şi fibre, diuretic – ca să pomenim doar unul dintre beneficiile pepenelui roşu – acest fruct e deseori marginalizat ca utilizare, fiind redus la un capriciu sezonier. Însă, aşa cum veţi vedea, pepenele se poate folosi în mult mai multe feluri.

Suc

Ca să rămânem în sfera fructelor, pepenele verde e prin definiţie un suc de fructe în formă solidă. Eliminaţi coaja şi seminţele şi treceţi-l printr-un blender. Serviţi-l bine răcit. Cum altfel?!

Cocktail

Dacă tot am ajuns la băuturi de ce să nu dezvoltăm puţin ideea. Sucul de pepene verde se poate amesteca cu băuturi alcoolice pentru a obţine slab alcoolizate. Amestecaţi sucul de pepene verde cu rom alb, (60% suc de pepene şi 40% rom), decoraţi cu frunte de mentă. O altă posibilitatea e de a amesteca sucul de pepene verde cu suc de portocale şi vin roşu pentru o sangria diferită.

Sorbet

Pare greu de crezut că un fruct cu un conţinut atât de mare de apă să se poată transforma în îngheţată fără să producă cristale de gheaţă deranjante, dar amestecată cu o banană, pentru cremozitate, pulpa de pepene se transformă într-un sorbet minunat.

Supă

Da, da, ai citit bine. Din pepene verde se poate face supă. Şi nu una, ci două. Dintr-un singur fruct. Una caldă, alta rece. Dar nu ca şi veştile ci ca două supe pe cât de diferite pe atât de bune. În primul rând pulpa e cum nu se poate mai potrivită pentru un gazpacho. Amestecată cu roşii, castraveţi, ardei, puţină ceapă, usturoi, ulei de măsline, oţet, pâine, sare şi piper, frunze de mentă şi trecută prin blender şi bine răcită, se va transforma într-o supă rece potrivită pentru zilele de vară. Pentru cea de a doua supă trebuie să privim coaja pepenelui ca un dovlecel. Eliminăm resturile de pulpă din interior şi coaja exterioară, îl fierbem într-o supă de legume cu puţină ceapă şi usturoi, după care îl pasăm fierbinte cu un gălbenuş de ou, iaurt gras, zeamă de lămâie, mărar şi piper proaspăt măcinat.

Salată

Exact! Salată! Şi nu de fructe, că asta e implicită, ci una normală, de servit alături de o friptură. Tăiaţi pepenele cuburi şi amestecaţi-l cu cuburi de roşii, castravete, ardei gras, ceapă roşie, feta şi frunze de busuioc. Stropiţi totul cu ulei de măsline şi presăraţi cu piper negru proaspăt măcinat.

Grătar

Şi, că tot am vorbit de friptură de ce nu şi un grătar. Deşi mai puţin obişnuit, pepenele verde se poate găti la grătar, simplu sau stropit cu puţin sos de soia, pentru un contrast de dulce sărat, pentru a completa o masă perfectă.

Murat

Folosit uneori, mai mult regional, ce-i drept, pepenele verde, în special cel de mici dimensiuni, se poate mura singur, dar mai ales în amestec cu alte legume. E minunat să te întâlneşlti cu dulceaţa lui în plină iarnă într-un amestec dulce acrişor de murături.

print