Tahini, ingredientul minune care transformă boabele de năut fiert în hummus, este unul dintre cele mai râvnite ingrediente ale Orientului şi, ca orice produs de import, poate fi destul de scump. Din fericire, tahini se poate produce relativ uşor şi acasă dacă aveţi la dispoziţie un blender. În plus, poate fi folosit şi altceva nu doar la prepararea hummusului.

[readalso]Vezi cum se face hummusul.[/readalso]

Reţetă: Cum se face tahini

Ingrediente:

 • 500 grame seminţe de susan crude (neprăjite)
 • 100 ml ulei neutru (măsline slab aromat, floarea soarelui, struguri, etc.)

Preparare:

 1. Prăjiţi uşor seminţele de susan într-o tigaie teflonată, la foc mic, amestecând constant. Seminţele sunt prăjite când sunt gri-gălbui şi emană un miros uşor de prăjit.
  [warning]Nu le prăjiţi prea mult! Nu uitaţi că fiind uleioase au o inerţie temică relativ mare, se prăjesc şi după ce le-aţi luat de pe foc.[/warning]
 2. Răciţi bine seminţele.
  [note]În cazul în care sunt calde există riscul să râncezească. Puteţi să le păstraţi chiar în frigider câteva ore înainte de măcinare. Vor fi şi mai crocante.[/note]
 3. Dacă aveţi un blender puternic puneţi seminţele în el şi măcinaţi-le la viteză foarte mare. Adăugaţi treptat uleiul până obţineţi o cremă fină, omogenă.
 4. Dacă nu aveţi un blender foarte puternic, măcinaţi în prealabil seminţele în răşniţa electrică de cafea (bine curăţată), maxim 5 secunde. După, transferaţi măcinişul în blender împreună cu uleiul.
 5. Tahini se poate păstra într-un borcan acoperit, în frigider, pentru aproximativ o lună.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 10 minute

Porţii: 20

 

[note]

 1. Tahini are tendinţa de a se depune, separa. Nu vă îngrijoraţi, este un proces natural care nu îi schimbă calităţile, amestecaţi-l doar bine înainte de folosire.

[/note]

[tip]

Tahini se poate folosi şi în alte feluri, nu doar pentru prepararea hummusului. Îl puteţi folosi pentru a obţine creme asemănătoare hummusului din alte bobe: de fasole, linte, etc.

Amestecaţi tahini cu zeamă de lămâie şi o să obţineţi un dressing de salată excelent.

În amestec cu dulceaţă, tahini se transformă într-o cremă dulce, tartinabilă, excelentă de tartinat pe felii de pâine proaspătă sau prăjită.

[/tip]

print