Mic dejunul campionilor din ţările anglo-saxone, terciul de ovăz (porridge) ar avea un succes consistent şi la noi în ţară dacă ar fi mai cunoscut. Şi să sperăm că o să fie. Pentru că este ieftin, săţios, sănătos şi foarte, foarte bun. La bază, terciul nu e altceva decât o fiertură de cereale (crupe) în lapte sau apă, până se transformă într-un piure. Din acest punct de vedere mămăliga, grişul sau orezul cu lapte, fiertura de mei (mai puţin cunoscută acum) şi cea de păsat (porumb spart) sunt terciuri. Spre deosebire de ele, terciul britanic se prepară din fulgi mici de ovăz (îi găsiţi în toate magazinele mari). Făcut bine, îi va cuceri cu siguranţă pe copii cărora le oferiţi o alternativă sănătoasă la cerealele fabricate industrial.

Reţetă: Porridge – terci de ovăz

poridge

Ingrediente:

  • 50 grame fulgi de ovăz
  • 350 ml lapte
  • 1/2 linguriţă de sare
  • 1 lingură de zahăr (zahăr brut, de preferat)
  • dulceaţă, fructe, nuci şi miere, etc. (opţional, pentru servire)

Preparare:

  1. Puneţi la fiert laptele cu fulgii, sarea şi zahărul.
  2. Fierbeţi, amestecând constant, la foc mediu, timp de cinci minute.
  3. Reduceţi focul la minim şi mai păstraţi pe foc, amestecând constant, alte 5-7 minute, până când fulgii sunt moi şi laptele a devenit cleios.
  4. Verificaţi dacă fulgii sunt pătrunşi. Nu uitaţi că după răcire terciul se va lega şi mai tare.
  5. Turnaţi într-o farfurie şi lăsaţi să se răcorească puţin.
  6. Serviţi cu dulceţuri, siropuri de fructe, miere, fructe şi nuci.

Timp de gătire: 10 minute

Porţii: 1

print