Versiunea primăvăratică a cozonacilor cu nucă, cozonacii cu brânză sunt din aceeaşi familie cu pasca, fiind mai apropiaţi de spiritul Paştelui decât de cel al Crăciunului. Practic, reţeta de bază este foarte asemănătoare cu cea a cozonacilor cu nucă frământaţi şi dospiţi în maşina de pâine. O aromă discretă de coajă de lămâie rasă şi umplutura de brânză dulce sunt cele care fac însă diferenţa.

Porţii: aproximativ 3 kilograme

Timp de preparare: aproximativ 4 ore

Ingrediente:

aluat

  • 1 kilogram de făină albă
  • 200 ml lapte
  • 200 ml lapte bătut
  • 250 ml ulei
  • 250 grame zahăr tos
  • 2 ouă +3 gălbenușuri
  • 60 grame de drojdie proaspătă
  • coaja de la 1 lămâie
  • 1/4 linguriţă de sare

umplutură

  • 600-900 grame caş dulce – în funcţie de cât de multă umplutură doriţi. Nu exageraţi însă, deoarece prea multă umplutură va inhiba creşterea.
  • 10 linguri de zahăr tos
  • 2 ouă
  • 4 gălbenuşuri
  • 1 plic de zahăr vanilat

extra

  • 8-10 linguri de zahăr cu cristal cât mai mare
  • 2-3 linguri de unt pentru uns tăvile
  • 1 gălbenuș

Preparare:

[note]Aluatul de cozonac se poate frământa şi manual şi lăsat la dospit. Aveţi grijă însă ca toate ingredientele să fie calde în momentul realizării aluatului iar dospirea să se facă într-un spaţiu încălzit, fără curenţi de aer rece.[/note]

[tip]Cele mai multe maşini de pâine au un program de încălzire a ingredientelor înainte de a le frământa. Dacă maşina dumneavoastră nu are sau nu sunteţi siguri că are, folosiţi ingrediente calde, lăsate peste noapte în bucătărie să ajungă la temperatura camerei, inclusiv laptele şi ouăle. [/tip]

  1. Separaţi gălbenuşurile de albuşurile din trei ouă.
  2. Puneţi în cuva pentru aluat a maşinii de pâine ingredientele umede: cele 3 gălbenuşuri, două ouă, uleiul, laptele, coaja de lămâie şi laptele bătut.
  3. Separat, amestecaţi într-un vas făina cu cele 250 grame de zahăr tos împreună cu puţină sare.  Adăugaţi-le în cuva de frământare.
  4. Sfărâmaţi drojdia şi adăugaţi-o în cuvă.
  5. Porniţi maşina de pâine pe programul de frământare a aluatului. Va dura în medie 80-100 de minute până când aluatul va fi frământat şi dospit, în funcţie de maşină.
  6. Ungeţi tăvile cu unt.
  7. Până dospeşte aluatul, pregătiţi umplutura.
  8. Tăiaţi mărunt, din cuţit, caşul dulce bine scurs de zer.
  9. Bateţi gălbenuşurile împreună cu ouăle, zahărul şi zahărul vanilat până când granulele de zahăr sunt topite.
  10. Amestecaţi ouăle cu caşul tăiat cubuleţe.
  11. După ce aluatul a dospit, scoateţi-l din cuvă pe o suprafață curată, tapetată cu făină.
  12. Îndepărtaţi paletele de frământare şi tăiaţi aluatul în tot atâtea bucăţi câţi cozonaci doriţi să faceţi (în funcție de tăvile folosite). În filmul de prezentare de mai jos (al cozonacilor cu nucă) am pregătit 3 cozonaci.
  13. Întindeţi aluatul într-o foaie subţire de aproximativ 1 centimetru.
  14. Adăugaţi şi întindeţi umplutura de nucă proporțional pe fiecare foaie (dacă faceți 3 bucăti ca în filmul de mai jos, împărțiți și umplutura în 3 părți egale).
  15. Rulaţi strâns cozonacul.
  16. După ce l-aţi rulat, răsuciţi fiecare cozonac în mână, vezi filmul, pentru a scoate golurile de aer.
  17. Aşezaţi cozonacii în tavă în formă normală sau în una rotundă, răsuciţi, la fel ca în film.
  18. Lăsaţi cozonacii să crească în tavă, până îşi dublează volumul, aproximativ 40-50 de minute.
  19. Încălziţi cuptorul la 150 de grade (temperatură mică spre medie). .
  20. Ungeţi cozonacii cu ultimul gălbenuș de ou, cu ajutorul unei pensule, şi presăraţi-i cu zahăr.
  21. Coaceţi cozonacii la cuptor timp de 40-45 de minute. Verificaţi dacă sunt copţi cu ajutorul unei scobitori.
  22. Scoateţi cozonacii din tavă doar după ce s-au răcit.

[tip]Dacă nu încap toti cozonacii în cuptor pe acelaşi nivel, coaceţi-i pe rând.[/tip]

[tip]Cozonacii se păstrează la rece (nu în frigider) 4-5 zile şi chiar mai mult dacă sunt înveliţi în folie alimentară de plastic.[/tip]

[warning]Deoarece în filmul de mai jos sunt ilustraţi cozonacii cu nucă, folosiţi imaginile doar pentru a vă inspira.[/warning]

print

8 Comentarii

  1. Dacă nu am caş, pot folosi brânză de vaci bine scursă?
    Eu aş băga şi câteva stafide. Ce zici?

  2. “60 grame de drojdie proaspătă”
    Imposibil de gasit aici. Pot inlocui cu drojdie uscata? In ce cantitate?

    • Da. Se poate inlocui cu drojdie uscata. 22-25 grame de drojdie uscata la un kilogram de faina sunt suficiente.

  3. am masina de facut paine dar pentru 900 gr.
    ce fac trebuie sa impart ingredientele la 3 ??
    va rog sa-mi spuneti deoarece de foarte mult timp doresc sa fac cozonac la masina
    multumesc

Comments are closed.