Mâncare festivă, de târg şi sărbătoare, puiul la ceaun este expresia unui fast-food arhaic românesc. O friptură consistentă, bogată în calorii şi colesterol, dar nu mai dăunătoare decât produsele procesate ale fast-food-urilor moderne. Puiul la ceaun nu este atât o reţetă în sine, ci constă mai mult în a ști două secrete. Primul constă în folosirea unturii de porc sau a unturii în amestec cu ulei, pentru a obţine o carne fragedă şi al doilea în adăugarea sării în grăsime, nu pe carne.

Porţii: 4

Timp de preparare: 50 de minute

Ingrediente:

 • 2 kilograme carne de pui (cu piele şi os)
 • untură de porc cât să acopere carnea
 • sare
 • mujdei pentru servire

Preparare:

 1. Dacă folosiţi pui întregi, desfaceţi carnea în bucăţi (pulpe, piept, aripi, etc).
 2. Crestaţi carnea din loc în loc în părţile groase.
 3. Încingeţi untura într-un ceaun (sau alt vas gros în tablă).
 4. Adăugaţi 2 linguri de sare în untură.
 5. Adăugaţi bucăţile de carne şi frigeţi la foc mediu timp de 30-40 de minute, până când carnea este pătrunsă în interior şi aurie la suprafaţă.
 6. Scoateţi carnea şi lăsaţi-o la scurs pe un şervet de hârtie.

Puiul la ceaun se consumă imediat, cu mujdei de usturoi şi murături.

Untura folosită la prăjit se folosea unsă pe pâine şi servită cu ceapă roşie. În aceeaşi untură se poate conserva carnea prăjită pentru mai mult timp.

print

6 Comentarii

 1. O adevarata destrabalare a colesterolului! Dar, fata de fast-food-urile moderne, inclin sa cred ca ceva mai putin toxic. Oricum, “criminal” de bun. O data in an… poate ca merita sa faci o astfel de nebunie. Cu muuuult mujdej de usturoi.

 2. Este super excelenta,dar si mai excelenta este cu mamaliguta
  Mujdei;de cate ori vad scris mujdei de usturoi,mi-aduc aminte de Radu Anton Roman(Dumnezeu sa-l odihneasca),nici el nu suporta si mereu spunea:”doamnelor,domnilor,nu exista alt mujdei decat cel de usturoi,este suficient sa spunem doar mujdei”,am observat rectificarea,dar este valabil pentru urmatorii cititori.

 3. pana sa termin de citit,mi-am inghitit si limba!acus m-apuc s-o pun in aplicare!(reteta,de!)

 4. Cautam o reteta sa fac niste porumbei. Ce a iesit, nu am cuvinte…Daca nu citeam aici i-as fi gatit cu ulei si siiiigur nu ieseau la fel. Si s-avem pardon, comparatia cu fast-foodul e deplasata total. Asta-i adevarata arta culinara 🙂

 5. mie mi se pare putin exagerat sa pui 2 linguri de sare la un singur pui. poate ai vrut sa spui lingurite!!

Comments are closed.