Codul este unul dintre cei mai productivi peşti ai Atlanticului şi ai mărilor adiacente, nu doar pentru că se găseşte (încă) în cantităţi generoase dar şi pentru că e şi disponibil pentru a fi gătit într-o mare varietate de reţete. De la “fish and chips-ul” englezesc, la bacalao-ul portughez şi până la acest cod gătit cu arome tunisiene, există o multitudine de posibilităţi pentru a nu te plictisi niciodată de cod. Amestecul de condimente folosit pentru această reţetă este de fapt unul dintre cel mai iubite sosuri nord-africane: Harissa, caracterizată nu doar prin iuţeala accentuată ci şi prin bogăţia de arome, dulci-acrişoare, din care se remarcă usturoiul şi seminţele de coriandru.

[readalso]Vezi şi reţeta de “Fish and chips”[/readalso]

 

Reţetă: Cod picant la cuptor

cod picant

Ingrediente:

  • 4 fileuri de cod (a câte 150-200 de grame fiecare)
  • 4 căţei de usturoi
  • 1 ardei roşu iute uscat
  • 4 linguri de ulei (preferabil de măsline)
  • 3 linguri de oţet
  • 1 lingură de zahăr
  • câte o jumătate de linguriţă rasă de seminţe de coriandru şi tot atâta chimion măcinat
  • 1 linguriţă de sare
  • 1 sfert de linguriţă de piper măcinat
  • 1 vârf de cuţit de oregano (opţional)

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 200 de grade celsius.
  2. Puneţi la înmuiat jumătate de oră ardeiul iute în oţet. Dacă vreţi să fie foarte picant, cu tot cu seminţe. Dacă vreţi să fie mai puţin iute, scoateţi-i seminţele.
  3. Pisaţi într-un blender sau într-o piuă (mojar cu pistil) ardeiul iute împreună cu usturoiul, coriandrul, chimionul, uleiul de măsline, oţetul, zahărul, sare şi piper. Opţional, adăugaţi oregano uscat.
  4. Ungeţi fileurile de peşte pe toate părţile cu pasta obţinută.
  5. Puneţi peştele la cuptor, timp de 12-14 minute, pe o folie de hârtie de copt.
  6. Serviţi peştele cu garnituri pe bază de orez sau cuşcuş.

 

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 15 minute

Porţii: 4

print