Ştim, pe mulţi o să-i irite că nu le spunem direct “peşte cu cartofi”, dar nu o facem din prea multă preţiozitate ci pentru conformitate deoarece, în toată simplitatea lor,  fish&chips nu sunt nişte cartofi cu peşte oarecare, ci însăşi inima care bate zi de zi pe pământ englez. Mulţi au văzut în înfăţişarea modestă a acestui fel de mâncare un argument în plus pentru a cataloga mâncarea britanică în categoria celor neapetisant de neinspirate.

Mâncare simplă, cotidiană, fish and chips au ieşit din docuri şi s-au avântat pe străzile oraşelor şi satelor, au ajuns în turnuri de birouri, şi-au depăşit graniţele şi au apărut pe fiecare bucată de pământ deasupra căreia flutură steagul UK, din Gibraltar şi până în insulele din Caraibe. Preparatul original s-a adaptat vremurilor, aluatul primordial s-a diversificat, servirea a adăugat varză, castraveţi sau mazăre, maioneză sau chiar ketchup, lămâie şi salate, dar adevăratul fel de mâncare fish and chips, aşa cum se regăseşte el încă în zonele muncitoreşti londoneze, este la fel ca acum două secole: un filé de cod trecut printr-un aluat pe bază de bere şi fript în baie de ulei, stropit cu oţet alb şi servit cu cartofi prăjiţi, direct dintr-un con făcut din hârtie de ziar. Simplu ca “Good day!”:)

[readalso]Vezi aici și rețeta de: Pește pané. [/readalso]

Reţetă: Fish and Chips

Fish and chips

Ingrediente:

 • 5 fileuri de cod alb, fără piele şi os (cam 150-200 gr./bucată)
 • 500 ml bere blondă sau brună
 • 10 linguri făină albă
 • 1 lingură cimbru uscat (opţional)
 • 1 linguriţă pudră de usturoi (opţional)
 • sare
 • piper
 • ulei pentru prăjire
 • cartofi prăjiţi pentru servire
 • 5 linguri oţet alb

Preparare:

 1. Ştergeţi bine fileurile de peşte cu un şervet uscat.
 2. Turnaţi berea într-un vas adânc. Încorporaţi făină şi amestecaţi uşor (cam 5-6 linguri) până obţineţi un aluat de consistenţa celui de clătite.
 3. Asezonaţi aluatul cu 1 linguriţă de sare şi una de piper şi, opţional, cu cimbru şi pudră de usturoi.
 4. Amestecaţi restul făinii cu o linguriţă de sare.
 5. Încingeţi uleiul la temperatură mare. Folosiţi o cantitate mare de ulei pentru a scufunda fileurile integral şi a evita lipirea lor de vas.
 6. Treceţi bucăţile de peşte prin făină şi ulterior prin aluat. Scurgeţi bine surplusul de aluat lovind uşor peştele de marginea vasului.
 7. Prăjiţi peştele până când capătă o culoare aurie.
 8. Scoateţi bucăţile de peşte şi lăsaţi-le să se scurgă pe un şervet de hârtie.
 9. Peştele se serveşte stropit cu oţet alb alături de cartofi prăjiţi şi o halbă de bere.

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 15 minute

Porții: 5

 

print

4 Comentarii

 1. Am facut si eu aseara aceasta reteta. La mine nu au iesit atat “aratosi” si sunt cam imbibati in ulei, cu toate ca am incins tare uleiul. E posibil deoarece pestele a fost congelat ?

  Numai bine,
  Florin

  • Da. E foarte posibil. Din păcate calitatea peştelui congelat nu e prea grozavă. Procesele de congelare şi decongelare rup destul de mult la nivel molecular carnea fragilă a peştelui.Puteţi încerca cu file de şalău românesc dacă aveţi ocazia.

Comments are closed.