La deserturi toţi avem favoritismele noastre de la papanaşii clasici la clătite, de la savarine la tartă de ciocolată. Dar fructele rămân o constantă ce nu poate fi trecută cu vederea când vine vorba de deserturi deosebite. Iată o metodă care sigur va impresiona musafirii: flambatul cu alcool a unui desert! Înainte de a trece la reţetă, iată câteva sfaturi pe care să le respectaţi când flambaţi orice în bucătărie:

  • Nu turnaţi alcool direct din sticlă în tigaia încinsă; pregătiţi cantitatea necesară într-un pahar pentru a o adăuga la momentul potrivit.
  • Folosiţi chibrituri lungi sau aprinzătoare şi nu chibrit normal sau brichetă pentru a putea controla unde aprindeţi focul.
  • Pregătiţi un capac pe care să îl aveţi la îndemână în caz că nu puteţi controla flăcările. Acoperiţi tigaia sau vasul în care flambaţi pentru a stinge focul.
  • Folosiţi brandy pentru o flacară intensă. Puteţi alege şi gin, vodcă sau rom, fiecare având alt tip de flacără. Lichiorurile au un conţinut mai mic de alcool şi nu vor arde la fel de arătos.

Reţetă: Căpşuni flambate cu îngheţată

Ingrediente:

  • 4 linguri de îngheţată de vanilie
  • 2 linguri de unt (nesărat)
  • 10 grame de zahăr
  • 400 grame de căpşuni
  • 50 ml vodcă

Preparare:

  1. Spălaţi bine căpşunile şi îndepărtaţi codiţele. Tocaţi o parte din ele şi restul să rămână întregi.
  2. Într-o tigaie încăpătoare topiţi untul la foc mic.
  3. Adăugaţi zahărul şi amestecaţi până se topeşte.
  4. Adăugaţi toate căpşunile şi amestecaţi până încep să se înmoaie.
  5. Adăugaţi vodca şi cu ajutorul unui aprinzător flambaţi până se sting flăcările.
  6. Opriţi focul.
  7. În 2 pahare înalte sau cupe puneţi îngheţata în cantităţi egale.
  8. Adăugaţi căpşunile flambate şi serviţi imediat.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 15 minute

Porţii: 2

 

print