Atunci când ne decorăm şi echipăm bucătăria, investiţia este una importantă aşa că trebuie să ne facem bine temele înainte de a cumpăra atât partea de mobilier cât şi electrocasnicele. Dacă pentru frigidere, lăzi frigorifice şi cuptoare luăm în calcul în primul rând eficienţa energetică, cum procedăm pentru hotă? La ce parametrii trebuie să ne uităm când o alegem? Dacă ai nevoie de ajutor pentru a alege hota potrivită pentru bucătăria ta, iată întrebările la care trebuie să răspunzi înainte de merge la cumpărături.

1. Există ventilaţie externă?

DA. În acest caz poţi alege o hotă clasică, cu evacuarea aerului. Trebuie să iei în calcul circuitul tubului de evacuarea a aerului de la hotă spre exterior astfel încât să îl poţi încadra în design dar şi să nu fie foarte lung pentru a fi eficiente. Hotele pentru uz domestic nu sunt atât de puternice ca cele industriale aşa că circuitul nu trebuie să fie excesiv de lung. Hotele cu evacuare au avantajul de a scoate rapid mirosurile din încăpere dar şi căldura (ceea ce iarna se poate transforma într-un dezavantaj).

NU. Poţi alege o hotă filtrantă. Acest tip de hotă nu evacuează aerul ci îl filtrează cu ajutorul unor filtre pe bază de carbon activ care au ca scop reducerea mirosurilor şi a fumului. Avantajul mare a acestui tip de hotă este că se integrează foarte uşor în decor şi nu ai nevoie să mai spargi peretele şi nici să ai tub de evacuare. Şi este singura variantă disponibilă dacă nu ai un perete extern.  Dezavantajul este că filtrul de carbon este o consumabilă destul de costisitoare (se schimbă la fiecare 3 luni). Alt dezavantaj este puterea redusă de eliminare a mirosurilor, iar căldura rămâne în încăpere.

Există şi modele de hote mixte care cu ajutprul unui buton pot trece de la evacuarea la filtrare şi care pot fi folosite în funcţie de anotimp sau de tipul de mâncare gătită.

2.Cum se calculează capacitatea hotei?

Când alegi o hotă cu evacuare, trebuie să iei în calcul puterea sa. Acest lucru se calculează în funcţie de spaţiul pe care îl ai la dispoziţie. Pentru a calcula capacitatea hotei se foloseşte următoarea formulă: Lungimea bucătăriei (m) x lăţimea bucătăriei (m) x înălţimea bucătăriei (m) x 10 = capacitatea hotei (mc/oră). De exemplu, dacă ai o bucătărie de 3 m pe 5 m cu o înălţime de 2,70m, capacitatea minimă a hotei trebuie să fie de 400 de metri cubi pe oră. Astfel de asiguri că ai o ventilaţie bună.

3. Ai bucătărie deschisă?

DA. Dacă ai un spaţiu comun de sufragerie-living şi bucătărie, trebuie să iei în calcul o capacitate şi mai mare a hotei pentru a te asigura că mirosurile nu ajung în living. Ideal este să mergi pe varianta hotei cu evacuare în acest caz sau a unei hote mixte, dar nu pe varianta unei hote filtrante pentru că nu va face faţă.

NU. Atunci poţi merge pe formula de mai sus pentru calcularea capacităţii minime a hotei pe care o alegi.

4. Care este dimensiunea minimă a hotei?

Dimensiunea unei hote se calculează în funcţie de aragazul sau plita din bucătărie. În general, dimensiunile hotelor sunt standard, între 60 şi 90 de cm lungime, dar există şi alte tipuri de mărimi în fucţie de tipul de hotă. Pentru a afla dimensiunea, trebuie măsurat aragazul sau plita. Dacă ai o plită de 60 cm, hota trebuie să fie de minim 60 cm şi de maxim 75cm. Ideal este să fie uşor mai mare decât aragazul. Încearcă să poziţioneazi hota chiar deasupra aragazului dar şi aproape de cuptor dacă foloseşti.

5. Ce tip de hotă este mai bun?

Aici există şi preferinţa fiecăruia pentru un anumit tip de design pentru că hotele pot fi de foarte multe feluri.

  • Hote de perete: sunt cele mai frecvente, clasice, montate pe perete chiar deasupra staţiei de gătit, cu evacuare pe sus sau în lateral. Ca design pot fi clasice sau moderne, de diverse culori şi forme.
  • Hote de tavan: se folosec pentru insulele din centrul bucătăriei şi pot fi cu evacuare pe sus sau cu filtre.
  • Hote incorporabile: se folosesc pentru spaţiile reduse şi se pot incorpora direct în tavan sau în mobilierul de bucătărie. Din punct de vedere al decorului, sunt excelente pentru că îţi permit amenajarea bucătăriei fără să ţii cont de hotă şi de cum va arată, fiind practic invizibilă. Există şi hote inverse care se incorporează pe lateralele unităţii de gătit, dar sunt puţin fiabile şi nu au o putere mare.
  • Hote telescopice: moderne şi interesante, aceste hote au elemente care se extind la folosire. Pot coborî din tavan, ieşi din perete sau mobilier. Acest tip de funcţionalitate ridică preţul destul de mult.

Dar, în general, pentru a alege hota care este cea mai bună pentru tine, pe lângă tot ce am enumerat mai sus ia în calcul şi eficienţa energetică ( să fie de clasă A, iar becurile să fie LED), nivelul de zgomot pe care îl produce (să nu fie mai mult de 55 dB), tipul de filtru de grăsime (cele recomandate sunt cele lavabile pentru a nu avea consumabile extra). Dacă ai un buget generos, poţi încorpora şi funcţii mai deosebite ca termostatul (hota porneşte automat dacă temperatura creşte peste o anumită limită), temporizator (se poate fixa un interval în care să funcţioneze după ce ai terminat de gătit).

print