branzaburduf Brânza de burduf este specifică zonei Transilvaniei și face parte din sortimentele frământate, sărate și maturate. Denumirea provine de la ambalajul de maturare: burdufuri de oaie sau de capră, cusute după ce brânza a fost tasată bine în interior și găurite puțin pentru ca aerul să iasă și zerul să se scurgă.

De culoare alb-gălbuie, brânza de burduf are consistență omogenă, cu aspect de pastă fină, fără goluri. Brânza de burduf sfărâmicioasă este considerată de calitate inferioară. Gustul este specific brânzeturilor maturate: puțin sărat cu nuanță picantă.

Tradițional, brânza de burduf se produce în stânile de la munte, din caș de oaie sau din amestec de caș de oaie cu caș de bivoliță, capră sau caș gras din lapte de vacă, în special vara și toamna. Cașul se sfărâmă, se sărează, se frământă (malaxează), pasta obținută se tasează în burduf și se lasă la maturat 14 zile.

Brânza de burduf se poate păstra până la 3 luni în ambalaj corespunzător, în locuri răcoroase și uscate.

Există și variante ambalate în coajă de brad; brânza în coajă de brad are miros și gust specific de rășină.

Este folosită în preparate tradiționale, în special în combinații cu mămăligă: bulz, tochitură, ouă, cartofi copți.

print

9 Comentarii

 1. Brinza asta este pentru mine un Luxus mare.
  Am probat zeci dacä nu sute de Sorturi de Brinzä da nici una nu ajunge in apropierea Brinzei asta.
  Minunatä

 2. Este o adevarata delicatesa!
  Cel mai mult imi place la micul dejun, cu legume proaspete sau la cina in placinta sau rulada facuta cu aluat de casa.
  Sunt interesat sa cumpar de la diversi producatori, in mod sistematic, pe baza de contract, cantitati importante de branza de burduf si alte produse alimentare traditionale romanesti.
  Telefon 0722454935
  Sarbatori fericite tuturor!

 3. Ca brinza de burduf este o nebunie nu incape nici o indoiala.De multe ori ma gindesc cu dor la o bucatica si nu am de unde procura aici in Germania.Alte ori imi vin musafiri din Tara si cei care-mi cunosc gusturile imi aduc si cite un burdujel de brinzica….Uneori e f. buna,alte ori e sfarimicioasa sau prea iute….dar e brinza de burduf,M-ar interesa cum se poate pastra timp mai lung brinza de burduf?Matusa mea o prepara din cas de oaie proaspat,framintat cu sare spoi amestecul il presa bine de tot in borcane ca sa nu fie aer intre straturi si la camara cu el.O facea spre toamna si se pastra asa toata iarna ba chiar si in primavara…Am mai citit ca nu ar fi rau daca in borcan deasupra s-ar pune o bucatica de pinza muiata in otet????Stie cineva o alta metoda?

  • Se pastreaza mai bine si se matureaza in membrana naturala decit in orice fel de ambalaj iar daca e pastrata corespunzator sta si un an

   • Sorine trebuie sa spun ca raspunsul tau e bun,chiar foarte bun putem zice….dar am ramas in ceata ce inseamna “pastrata corespunzator”?
    Mqai corspunzator decit in frigider,aici la bloc nu am….si totusi prinde cindva si ceva ca mucegaiul pe deasupra…

Comments are closed.