gruyere Originară  din oraşul elveţian Gruyère (cantonul Fribourg), brânza care face celebru numele oraşului se produce încă din secolul XII şi a devenit una dintre cele mai cunoscute varietăţi de brânzeturi din lume. Deşi o bună parte din brânza Gruyère se produce în Franţa, din 2001 a devenit appelation controlee şi este inscripţionată cu denumiri ca Switzerland, Suisse sau Schweiz pe coajă.

Gruyère este o brânză maturată, presată şi fiartă, cu o textură fermă (cu sau fără mici goluri interne), elastică şi netedă, cu un gust delicat şi dulce şi o pronunţată aromă de nucă.

Se serveşte pe platouri asociată cu alte brânzeturi şi fructe, sau ca ingredient de bază în unele sosuri şi sufleuri.

Vezi rețetele cu gruyère.

Vezi și ghidul brânzeturilor.

print
SHARE
Articole anterioarePui picant cu busuioc
Următoarele articoleBrânza de burduf

6 Comentarii

  1. Excelentă reţetă! Am folosit “Conopida gratinată” ca o garnitură la “Frigăruile din piept de porc”. Un amestec de gusturi şi mirosuri plin de savoare. Vă mulţumesc pentru reţetele trimise!

  2. Minunatä Brinzä,
    Are un Gust ca si Brinza de Burduf numai un pic mai dulcisoarä.

    eu o folosesc spezial pentru Pizza in Stil american.
    Pizza Hut lucreazä numai cu un Amestec de Gruyere si Mozzarella. Minunat. Aproape tot asa de bunä ca si Brinza de Burduf.

Comments are closed.