De origine franceză, bouquet garni (buchet de ierburi) este o legătură formată din mai multe verdețuri, proaspete sau uscate. În mod tradițional, bouquet garni conține pătrunjel, cimbru și foi de dafin. Ceea ce face bouquet garni diferit de verdețuri, este că această legătură se folosește la procesul de preparare, dar se scoate din mâncare înainte de servire.

bouquet_garni Verdețurile se prind în legătură cu frunze de praz sau cu o sfoară (dacă folosiți sfoară, va fi mai ușor să scoateți legătura din mâncare când este gata).
Există și variante de bouquet garni uscat, în săculeț de tifon, dar și voci care spun că acest fel de bouquet garni nu lasă aromele să pătrundă suficient în mâncăruri. Această variantă este ușor de păstrat, verdețurile fiind uscate.

Pe lângă varianta clasică a bouquet garni (pătrunjel, cimbru, dafin), există multe alte variante ce conțin: oregano, busuioc, rozmarin sau tarhon; combinațiile sunt construite în funcție de destinația acestora.
Se folosește în special la supe, fripturi și tocănuri robuste. Poate fi înlocuit cu verdețuri congelate sau uscate (frunzele de dafin nu se pun la servit în farfurii; cu excepția lor, pentru anumite mâncăruri, puteți lăsa celelalte verdețuri în mâncare dacă sunt tocate fin).

print