Unul dintre sosurile clasice ale bucătăriei franceze şi al celei universale, de fapt o bază de sos, sosul brun spaniol are la bază supa de vită realizată din oase, coapte îndelung la cuptor în prealabil, şi îngroşată cu un rântaş din făină cu unt.

Gustul specific, dens, cu arome subtile de fum, al acestui sos simplu în esenţă, îl face potrivit pentru carne, în special cea de vită şi vânat.

Porţii: 20 de porţii

Timp de preparare: 2 ore

Ingrediente:

  • 4-5 kilograme oase de vită
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 bucată de ţelină
  • 1 ceapă mare
  • 1 bouquet garni
  • 50 grame de unt
  • 50 de grame de făină
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 160 de grade.
  2. Puneţi oasele de vită într-o tavă şi introduceţi tava la cuptor pentru 1 oră. Nu vă speriaţi dacă se vor închide prea tare la culoare. Aveţi grijă doar să nu se ardă.
  3. Până se rumenesc oasele la cuptor, curăţaţi morcovul, pătrunjelul, ţelina şi ceapa. Nu le tocaţi, lăsaţi-le întregi.
  4. Scoateţi oasele din cuptor şi transferaţi-le într-o oală.
  5. Adăugaţi legumele, bouquet-ul garni şi 2 litri de apă.
  6. Fierbeţi la foc mediu,  timp de 1 oră, spumind în primă fază, până când apa scade la jumătate.
  7. Trageţi oala de pe foc şi strecuraţi. Aruncaţi legumele şi păstraţi supa.
  8. Topiţi untul într-o cratiţă.
  9. Adăugaţi făina şi rumeniţi-o la foc mic amestecând constant cu un tel.
  10. Adăugaţi supă cu un polonic amestecând treptat, până obţineţi un sos cremos.
  11. Asezonaţi cu sare şi piper.

Sosul brun spaniol se serveşte ca atare sau ca bază pentru alte sosuri.

[tip]În funcţie de destinaţia pe care doriţi să i-o daţi, puteţi adăuga în sos 2 linguri de pastă de tomate sau 2 linguri de smântână.[/tip]

[tip]O variantă “instant” puteţi obţine folosind o supă clasică de vită, chiar una făcută din cuburi de concentrat. În acest caz rumeniţi făina mai bine.[/tip]

print