Friptura de curcan, festivă, spectaculoasă şi impunătoare, cere timp şi răbadare pentru a obţine rezultate deosebite. O reţetă simplă în esenţă dar care necesită respectarea câtorva reguli clare pentru a obţine o minunată friptură pentru momentele cu mulţi musafiri.

Porţii: 12-16

Timp de preparare: 5 ore

Ingrediente:

  • 1 curcan de aproximativ 6 kilograme (fără gât, gheare, măruntaie)
  • 1 litru supă de carne (pui sau vită)
  • 3 lămâi
  • 6 cepe
  • 6 morcovi
  • 1/4 rădăcină de ţelină
  • 3 căpăţâni de usturoi
  • 1 bouquet garni (opţional)
  • 3 crenguţe de rozmarin
  • 3 linguri cimbru uscat
  • 12-14 fâşii de bacon
  • 5 linguri untură de porc (sau unt)
  • 6 linguri ulei de măsline.
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Spălaţi bine curcanul cu apă rece, eventual amestecată cu 4-5 linguri de oţet.
  2. Curăţaţi morcovii, ţelina şi ceapa şi tăiaţi-le în cuburi mari.
  3. Spălaţi bine coaja lămâilor cu apă caldă şi tăiaţi-le în cuburi mari.
    [note] Pentru rețetele ce conțin lămâi cu tot cu coajă, se recomandă achiziționarea lămâilor netratate de la magazinele bio. [/note]
  4. Tăiaţi două căpăţâni de usutroi (întregi, nedecojite), pe secţiune (vezi foto).
  5. Desfaceţi căţeii de usturoi din ultima căpăţână şi păstraţi-i.
  6. Rupeţi rozmarinul în bucăţi.
  7. Amestecaţi într-un castron 2 linguri de cimbru cu untura sau untul.
  8. Pregătiţi curcanul: îndepărtaţi ultima articulaţie a aripilor, îndepărtaţi urmele de pene şi ştergeţi-l bine – în interior şi exterior – cu prosoape de hârtie sau de bucătărie curate.
  9. Săraţi şi piperaţi pasărea pe exterior și în interior.
  10. Desprindeți uşor, folosind degetele, cu grijă să nu o rupeţi, pielea de pe pieptul păsării, vezi foto.
  11. Împărţiţi morcovii, ţelina şi ceapa în două părţi.
  12. Amestecaţi într-un castron jumătate din cantitatea de zarzavaturi cu bucăţile de lămâie, căpăţânile de usturoi necurăţate şi tăiate în jumătăţi, rozmarinul, restul de cimbru, bouquet garni-ul, 2 linguri de ulei, sare şi piper.
  13. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade (foc mediu).
  14. Umpleţi curcanul cu amestecul de zarzavaturi.
  15. Acoperiţi pieptul şi picioarele păsării cu fâşiile de bacon.
  16. Treceţi o sfoară groasă (de cânepă) peste pasăre (în zona gâtului), răsuciţi-o în jurul aripilor, strâgeţi şi legaţi cu ea picioarele încrucişate şi legaţi-o bine (vezi foto).
  17. Ungeţi o tavă încăpătoare cu ulei şi tapetaţi-o cu restul de zarzavatui (morcovi, ceapă, ţelină, căţeii de usturoi curăţaţi).
  18. Puneţi pasărea în tavă.
  19. Ungeţi curcanul cu restul de ulei.
  20. Adăugaţi supa de carne şi acoperiţi pasărea, în partea de sus (piept şi picioare) cu o folie de aluminiu uşor presată pe curcan.
  21. Introduceţi tava la cuptor pentru 2 ore la 180 de grade (foc mediu).
  22. După 2 ore, scoateți tava din cuptor și îndepărtaţi baconul de pe pieptul curcanului. Stropiţi pasărea cu sosul din tavă şi introduceţi tava din nou la cuptor. Păstraţi fâşiile de bacon.
  23. Lăsaţi curcanul la cuptor alte 2 ore. Din 20 în 20 de minute, scoateţi tava din cuptor şi stropiţi pasărea cu sosul din tavă şi introduceţi-o la loc în cuptor. Dacă sosul din tavă a scăzut prea mult, completaţi cu apă.
  24. În ultimele 30 de minute ale procesului de gătire, îndepărtaţi folia pentru a permite păsării să se rumenească.
  25. După ce pasărea s-a gătit, scoateţi-o din tavă şi lăsaţi sucurile să se răspândească în carne aproximativ 20 de minute.

Curcanul fript cu lămâie cu garnituri de legume (cum ar fi cartofii cu rozmarin) şi diverse sosuri.

[tip]Faceţi un minunat sos pentru curcanul dumneavoastră. Topiţi 2 linguri de unt într-o cratiţă, adăugaţi 2 linguri de făină şi rumeniţi-o. Stingeţi cu sosul din tavă împreună cu legumele. Adăugaţi baconul cu care aţi învelit pasărea şi 2 linguri pastă de tomate şi 1 linguriţă de zahăr. Fierbeţi 10 minute şi pasaţi sosul în blender.[/tip]

[note]Un curcan de aproximativ 6 kilograme se va găti în aproximativ 4 ore şi 20 de minute, la temperatura de 170-180 de grade. Verificaţi dacă pasărea este gătită cu un termometru de bucătărie (termometru trebuie să indice o temperatură de peste 70 de grade în cea mai groasă parte) sau înţepaţi-o cu un băț de frigăruie (dacă zeama care se scurge este transparentă, carnea e făcută) [/note]

print

4 Comentarii

  1. Era o treabă bună, atunci cand se putea salva o retetă în ‘doc’ utilizând copy-paste! Nu inteleg chestia asta cu securitatea la ce vă ajută! În cazul ăsta ați devenit, chiar, neinteresanți!

    • La faptul că nu se fac bloguri cu rețete furate de pe siteul nostru, aspect deosebit de neinteresant pentru noi.

      • Asta nu ar fi o problema pentru mine daca as dori sa copiez rapid orice reteta de pe acest site si sa o pun pe blogul meu :)). Sunt alte metode in afara de a dezactiva tasta dreapta a mous-ului. Dar nu fac asta pe motiv de respect in primul rand. Daca totusi respectul nu exista nu voi face asta deoarece de vre-o cativa ani Google nu mai avantajeaza asemenea tehnici. Prin intermediul algoritmului Panda, Google defavorizeaza blogurile ce contin duplicat, in acelasi timp timp, continutul site-ului tau creste in rang. As pune un link aici sa cititi mai multe pe site-urile oficiale Google, insa link-ul este prea lung si imi este greu sa i-l introduc manual. Asta deoarece ati dezactivat prin cod html tasta dreapta mouse. Totusi cautati pe Google despre algoritmul Panda si va ve-ti convinge. Ce nu as da sa se copieze de pe blogurile mele ….:)). Stiti ca eu platesc ca cineva sa-mi copieze continutul si sa-l adauge pe site-urile sau blogurile lor? Dar nu prea gasesc fraieri. Imi cer scuze, eu nu prea fac comentarii, insa respect acest site deoarece am adunat cateva retete gustoase (pentru inima mea, nu pentru blog sau altceva), si de aceea vazand acest comentariu nu am rezistat. Este doar o parere, asa ca tratati-o ca atare. Problema este ca multe persoane din lipsa de timp copiaza retetele intr-un text world sau mai stiu eu ce, si cand are timp ori nu are internet se delecteaza. Asa ca daca respingeti asta, pierdeti cititori si este pacat. Ca cel de sus. Nu pe mine, ca eu daca vreau in 5, maxim 10 minute copiez tot blogul asta si il refac in intregime sub alt nume in maxim 2 zile. Sper ca ati prins ideea “Respecta vizitatorul si da-i dreptul la alegere. Te va tine minte.” Ce conteaza ca ma viziteaza cineva pentru a copia sau doar pentru a se delecta? Conteaza vizitatorii in general pentru a-mi aduce avantaje (click-uri, centi, …) in programul maretului Google Adsense. Nu-i asa?

        • Nu înţelegem unde e nemulţumirea. Dacă vreţi să printaţi reţeta e un buton de print la finalul ei, dacă vreţi să o copiaţi altfel nu se poate. Restul teoriei merită o cauză mai bună decât o reţetă de pe internet.

Comments are closed.