Da, ştim, nu prea sună a reţetele cu care sunteţi obişnuiţi. Dar, dacă sunteţi sătui de fripturi şi alte porcării de iarnă, asta poate fi soluţia. Pentru despre asta e vorba aici. Despre o reţetă de o simplitate absolută, căci afumătura de porc fiartă e mai degrabă despre cum să eliminăm excesul de sare, gust de afumat şi grăsimi dar şi despre cum folosim inteligent resursele pentru a obţine dintr-o bucată de carne două feluri de mâncare: un rasol şi o bază pentru o supă.
[readalso]Vezi şi friptură din ciolan fiert în zeamă de varză[/readalso]
Reţetă: Afumătură de porc fiartă
Ingrediente:
- Carne de porc afumată, cu sau fără os (ciolan, coaste, etc.)
- 2-3 morcovi
- 1 rădăcină de albitură (ţelină, păstârnac sau pătrunjel)
- 1 ceapă
- 2 foi de dafin
- 1 lingură boabe de piper
Preparare:
- Puneţi la fiert în apă rece carnea.
- După ce începe să fiarbă, lăsaţi carnea să clocotească timp de 5 minute până face o spumă de culoare inestetică la suprafaţă.
- Aruncaţi apa şi spălaţi carnea sub jet de apă.
- Puneţi din nou carnea la fiert cu multă apă rece, să acopere carnea de 2-3 ori.
- Fierbeţi la foc mic, spumind din când în când,
- Verificaţi carnea cu o furculiţă şi, când este fiartă de jumătate, adăugaţi în oală zarzavaturile curăţate, ceapa curăţată, foile de dafin, boabele de piper.
[tip]Pentru o culoare frumoasă, lăsaţi ultimele coji ale cepei.[/tip] - Fierbeţi până când carnea este bine pătrunsă (se desprinde uşor de pe oase) dar nu se rupe.
- Strecuraţi şi păstraţi supa.
- Serviţi carnea, caldă sau rece, tăiaţă felii, cu muştar sau hrean.
- Carnea astfel fiartă e minunată în sandvişuri dar şi alături de tăieţei cu varză, mămăligă cu brânză, iahnie de fasole şi aşa mai departe.
- Supa se degresează. Se “culege” şi aruncă excesul de grăsime de la suprafaţă, cu ajutorul unei linguri.
[tip] Cea mai simplă metodă este să răciţi supa,şi după ce s-a răcorit în frigider să culegeţi grăsimea solidificată la suprafaţă.[/tip] - Supa se foloseşte pentru ciorbe cu gust de afumatură, cu sau fără zarzavaturile care au fiert împreună cu carnea. Câteva reţete: ciorbă de cartofi cu afumătură, ciorbă de fasole, ciorbă de varză şi aşa mai departe.
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gătire: 1 oră 30 minute
Porţii: 4-8