Ai luat examenul de admitere, ţi-ai găsit cameră în cămin şi mai ai puţin pănă începi cursurile. Dacă te-ai gândit deja la ce să iei cu tine, nu uita să îţi faci un plan cu ce o să mănânci zi de zi. Iată mai jos câteva sfaturi care te vor ajuta să te organizezi în cazul în care căminul la care vei sta nu are cantină sau în cazul în care decizi să te descurci singur(ă) cu mâncarea.

  1. Stabileşte un program de masă

    Cel mai important aspect pe care trebuie să îl ai în vedere când decizi să găteşti tu este programul de masă. Nu poţi lăsa pe ultima clipă cumpărăturile sau gătitul pentru că vei ajunge să mănânci doar mâncare procesată sau chipsuri din pungă. În funcţie de orarul de cursuri şi de orele în care vei fi în cămin, stabileşte o jumătate de oră pentru pregătirea mesei. De asemenea, nu uita că trebuie să pregăteşti şi ceva pentru micul dejun sau, dacă programul de cursuri e lung, pentru prânz. Ideal este să ai caserole cu capac în care să îţi laşi deja mâncarea pregătită pentru a doua zi, sau chiar pusă la congelator pentru zilele cu multe activităţi când nu ai timp de gătit.

  2. Stabileşte un buget zilnic

    Fie că ai decis să te ocupi singur de mâncare din cauza bugetului (cantinele pot fi scumpe în anumite locaţii) sau din cauza ofertei gastronomice, trebuie să îţi stabileşti un buget zilnic sau lunar pe care să îl respecţi pentru a nu cheltui prea mult. Fă cumpărăturile o dată pe săptămână pentru a profita de oferte şi de promoţii ca să economiseşti la ingrediente. Încearcă să dimensionezi reţetele şi cumpărăturile pentru a nu rămâne cu multă mâncare. Din resturile care îţi rămân poţi face o frittata sau chiar pizza.

  3. Învaţă câte ceva despre nutriţie

    Poate cel mai important aspect în viaţa unui student este să mănânce sănătos şi echilibrat pentru că din cauza schimbărilor poţi ajunge la deficienţe nutriţionale. Învaţă câte ceva despre nutriţie ca să poţi găti echilibrat şi sănătos, iar reţetele pe care le faci să îţi aducă aportul corect de nutrienţi (carbohidraţi, lipide şi proteine). Alege fructe şi legume proaspete sau congelate, carne albă şi roşie de 2 ori pe săptămână, peşte sau fructe de mare de 2 ori pe săptămâna, leguminoase, nuci şi alune neprăjite, cereale integrale. Ideal este să mănânci variat şi să respecţi pe cât posibil procentele nutrienţilor ca în “farfuria ideală” de mai jos: jumătate să fie fructe şi legume, un sfert proteină (carne, peşte, ouă, lactate) şi un sfert carbohidraţi (cereale, leguminoase, cartofi).

  4. Începe cu reţete simple

    Unele reţete de bază, uşor de pregătit pe aragaz sau la microunde te ajută să economiseşti timp dar să mănânci sănătos. Poţi începe cu paste sau tocăniţe care sunt mai uşor de făcut. Găseşti multe reţete rapide la noi pe site în funcţie de ce ingrediente ai la îndemână. Nu uita de condimente: te vor ajuta să dai gust ingredientelor (paste, orez, linte sau fasole, carne sau peşte). Oricum ar fi, lasă reţetele care îţi solicită mult timp pentru weekend sau când ai prietenii pe aproape ca să te ajute.

  5. Investeşte într-un blender

    Dacă ai un blender bun, faci mâncarea mult mai repede: supe creme, sosuri, deserturi şi sucuri de tip smoothie. Dacă e prea scump modelul pe care îl vrei, poţi cumpăra unul împreună cu prietenii tăi şi să îl folosiţi pe rând. Dar nu investi în prea multe aparate de bucătărie pentru că vei avea mult de curăţat iar când te vei muta, mult de cărat.

print