Mâncare boierească, de mănăstire dar şi de orişice bordei, tocăniţa de ciuperci face parte din tradiţia culinară a posturilor. Alături de o mămăligă aburindă, această creaţie a simplităţii naturale îşi etalează toată dulceaţa cepei şi a ciupercilor.
Porţii: 4
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente:
- 1 kilogram de ciuperci
- 1 ceapă mare
- 2 linguri de ulei
- 3 căţei de usturoi
- 1 lingură boia de ardei dulce
- 1 cană suc de roşii
- 1 cană supă de legume
- 1 foaie de dafin
- sare
- piper
- 400 grame mălai
- verdeaţă
Preparare:
- Faceţi o mămăligă moale şi păstraţi-o la cald.
- Curăţaţi bine ciupercile de eventualele urme de pământ.
[tip]Dacă sunt prea mari ciupercile, tăiaţi-le în jumătăţi sau sferturi.[/tip] - Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori.
- Curăţaţi şi pisaţi usturoiul.
- Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă sau cratiţă.
- Adăugaţi ceapa şi usturoiul sotaţi-le până ceapa devine sticloasă.
- Adăugaţi boiaua de ardei şi rumeniţi-o uşor.
- Adăugaţi ciupercile şi bulionul amestecat cu supa de legume.
- Adăugaţi foaia de dafin, 1 linguriţă de sare, acoperiţi şi fierbeţi la foc potrivit 25-30 de minute.
- Adăugaţi o mână de verdeaţă tocată.
Tocăniţa de ciuperci se serveşte fierbinte cu mămăligă.
[tip]Cele mai potrivite pentru această reţetă sunt mixurile de ciuperci, în special dacă au şi ciuperci de pădure. [/tip]