Ceva Bun

Supă gulaş

Supa gulaş (Gulyásleves) , înlocuind în multe locuri tocana gulaş, cunoaşte aceeaşi răspândire ca şi acesta, în toate regiunile care au făcut parte din Imperiul Austro-Ungar. Astfel, nu e de mirare dacă diverse variante ale acestei reţete se regăsesc ca reţete tradiţionale în Transilvania sau în Nordul Italiei. Gătită din aceleaşi ingrediente de bază ca şi tocana, supa gulaş are o consistenţă bogată, fiind o supă deasă ce echivalează cât o masă.

Porţii: 10-12

Timp de preparare: 2 ore

Ingrediente:

Preparare:

  1. Tăiaţi carnea cubuleţe potrivite.
  2. Puneţi carnea la fiert în apă sau supă de vită. Fierbeţi spumind des până când carnea s-a înmuiat.
  3. Curăţaţi zarzavaturile şi tăiaţi-le cuburi.
  4. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i în cuburi mici (dar mai mari decât zarzavaturile). Păstraţi cartofii acoperiţi cu apă pentru a preveni înnegrirea lor.
  5. Scoateţi seminţele ardeilor şi tăiaţi-i în pătrate mari.
  6. Decojiţi roşiile şi tocaţi-le.
  7. Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tocaţi-le.
  8. Încingeţi uleiul într-o oală sau ceaun.
  9. Adăugaţi ceapa, usturoiul, morcovii şi albitura şi sotaţi-le până se înmoaie (2-4 minute).
  10. Adăugaţi cartofii şi ardeiul gras şi mai sotaţi 30 de secunde.
  11. Adăugaţi şi rumeniţi chimenul şi boiaua de ardei (iute şi dulce).
  12. Adăugaţi carnea şi supa în care a fiert.
  13. Adăugaţi foile de dafin.
  14. Fierbeţi 20 de minute şi adăugaţi roşiile şi 1 lingură rasă de zahăr pentru a le corecta aciditatea.
  15. Amestecaţi câteva linguri de zeamă (răcorită uşor ) cu 2 linguri de făină, amestecaţi bine pentru a preveni formarea cocoloaşelor şi adăugaţi peste supă.
  16. Fierbeţi până când toate ingredientele sunt pătrunse, amestecând uşor, pentru a preveni afumarea.
  17. Asezonaţi cu sare şi piper.

Supa gulaş se serveşte foarte fierbinte, cu sau fără smântână, cu felii de pâine şi ardei iute.

print